Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Као и претходних година град Пирот је на пригодан начин обележио, један од најтрагичнијих догађаја у својој историји, депортацију и страдање својих суграђана, Јевреја. Овог пута обележена је 79. годишњица од стравичног догађаја који су починиле бугарске фашистичке окупационе снаге у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године. Свечаном скупу присуствовали су, амбасадор Израела у Београду, Његова екселенција Јахел Вилан, градоначелник Пирота, Владан Васић, са својим сарадницима, начелница Пиротског округа, Драгана Тончић, представници Јеврејске општине Ниш и српско израелских клубова Ниша и Пирота, МУП-а Пирота и других организација. Пре ове свечаности градоначелник Пирота, Владан Васић, разговарао је са високим гостом у свом кабинету.

Полагањем цвећа и венаца на спомен обележје, Давидову звезду у Јеврејској улици у Пироту и јавним часом из историје, одата је почаст пиротским Јеврејима који су изгубили животе у великој трагедији.

Амбасадор Израела, Њ.Е. Јахел Вилан, каже да је изузетно задовољан што је данас у Пироту и захвалио је градоначелнику Пирота, члановима Српско – израелског пословног клуба из Ниша и Пирота, свим присутним и драго му је што се на овакав начин одаје почаст страдалим Јеврејима у Пироту.

“Ове године обележавамо 30 година од успостављања дипломатских односа Србије и Израела, а ови односи између наша два народа сежу много даље у прошлост. Ови, такорећи, лични односи између грађана, Јевреја и Пироћанаца, представљају основу за даље продубљење сарадње наше две земље. Драго ми је што сам данас овде и међу свим обичним људима, грађанима Пирота, који се сећају те ноћи и који и даље на овај начин одају почаст својим суграђанима, Јеврејима, трагично страдалим у марту 1943. године” – изјавио је, амбасадор, Јахел Вилан.

Овај догађај, поред одавања почасти страдалим Јеврејима, има и едукативан карактер. Јеврејска заједница је била присутна у Пироту још у 16. веку и да није било те несрећне ноћи у марту 43. године Јевреји би и даље живели у Пироту, рекао је, поред осталог, градоначелник Васић.

“Имамо спомен обележје које смо пре тачно 10 година поставили, имамо књиге да чувамо успомене на Јевреје, али више бих волео да их имамо као суграђане. То би сигурно унапредило и наше економске односе са Израелом, економску ситуацију у Пироту, културну размену и тако даље. Али то је, са друге стране, једна спона да ми сарађујемо са Израелском амбасадом, државом која је високо технолошки напредна. Прошле године смо основали Огранак друштва Српско – израелског пријатељства у Пироту, после ћемо присуствовати једној донацији у Гимназији од стране Израелске амбасаде, али сматрам да треба да идемо неколико корака напред, а то је да пословну заједницу Јевреја учинимо доступнијој људима у Пироту и унапредимо пословну сарадњу” – рекао је Васић.   

Извор: Пиротске вести

 

Joomla templates by Joomlashine