Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Великој сали Скупштине града Пирота представљена је анализа интегрисања економских циљева Агенде 2030 у Средњорочни план развоја града Пирота. Циљ анализе је да помогне доносиоцима одлуке у Пироту, као и Регионалној развојној агенцији “Југ” да, након усвајања Плана развоја града Пирота прошле године, адекватно сагледају и процене одрживост различитих опција и алтернатива локалног економског развоја у Пироту за потребе израде Средњорочног плана развоја града Пирота, као и институционалне капацитете града, јавних предузећа и служби, како би те развојне опције из будућег Средњорочног плана подржале.

Заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић, поздрављајући председницу Центра за високе економске студије, Кори Удовички, и представника Тимочког омладинског центра, Горана Радисављевића, рекао је да ја важно да се чује из неког другог угла шта и како имплементирати економске циљеве у складу са Агендом 2030. Пирот прати све вредности Агенде и настоји да реално сагледа колико Градска управа и јавна предузећа имају капацитете да имплементирају економске циљеве, узимајући у обзир привредне и друге потенцијале, рекао је Цолић.

Тренутно се имплементира пројекат, подржан од стране ГИЗ- а и СДЦ-а, који подразумева три сегмента – социјални, економски и еколошки, рекао је Горан Радисављевић, директор Тимочког омладинског центра.

“Економски део чине ЦЕВЕС и ТОЦ као организације које су радиле на развоју политика са локалним самоуправама. У оквиру пројекта “Циљеви одрживог развоја за све” направљена је платформа која треба да унапреди развој одређених локалних самоуправа. У овом првом циклусу обухваћено је десет локалних самоуправа. Пирот је одабран као једини град, као једина локална самоуправа која у сва три стуба – и економски, и социјални, и животна средина, спроводи своје активности и удруженим снагама смо покушали да унапредимо развој. Када смо дошли Пирот је већ почео израду свог Плана развоја и дошли смо у правом тренутку да помогнемо. И на крају, оно што је  битно за целу Србију је, дефинитивно, развој. Морамо да пратимо свих 17 циљева Агенде 2030 уколико желимо да помакнемо наше друштво. Сматрам да треба да развијамо локалне заједнице, јер са јаким локалним заједницама имамо и јаку државу” – рекао је Радисављевић.

Циљеви одрживог развоја су глобални договор постигнут у Уједињеним нацијама којем су се прикључиле све земље света. Узимајући у обзир свих 17 циљева две ствари су кључне. Једна је економски раст, а то није исто што и развој, и друга велика порука, једнако важна, јесте да цела земаљска кугла не може да се развија без правилног односа према одржању животне средине, и то је велики изазов на којем сви морају радити, рекла је, Кори Удовички, председница Центра за високе економске студије.

“Није случајно да смо изабрали Пирот. То је град у којем раде све организације које се баве са поменута три стуба. Пирот је град који је имао и срећу и памет да задржи једног изузетно значајног и доброг страног инвеститора, али се сад поставља питање како максимизирати да то што је Мишелин овде омогућио да се рашири још више, не само у Пироту. Пирот може и треба да буде локомотива развоја за своју околину. Мала и средња предузећа су изузетно важна. Друго што је важно, као и у другим местима, околина Пирота се празни. Обавеза Пирота да помогне својој околини везана је за његову будућност, јако је важно да се размишља интегрисано. Једна од предности Пирота јесте што је важна раскрсница и има потенцијал да живи и развија се и добро зарађује од тога што ће развијати и трговину и транспорт и остале услуге везане за његову локацију. Не морам да вам говорим шта Стара планина за Пирот значи, али то није једино што Пирот може да понуди. И трећа порука, која подржава претходне две, јесте да је јако важно појачати комуникацију, учешће грађана и привреде у промишљању, у договарању и, на крају, спровођењу онога како ће Пирот да се развија” – рекла је Удовички.   

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine