Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Концепција буџета града Пирота је веома добра и пожељно је да се оствари без великих осцилација, сматра, градоначелник Пирота, Владан Васић. Светска криза, свакако може негативно утицати и на рад локалних заједница, поготово имајући у виду енергетску кризу. На пример, најновија јавна набавка за електричну енергију је то показала када су добијене два и по пута више цене него раније, рекао је Васић.

“Добили смо касније обавештење да оне важе од 1. јуна, па није тако велики удар за целу годину, али два и по пута више цене за електричну енергију за вртић, то значи да ће сутра бити за све школе, за Градску управу. Да вам кажем један занимљив податак, ми смо у току 2021. године дали негде око 77 милиона динара за трошкове електричне енергије, укључујући јавну расвету, установе културе, дечји вртић, школе и Градску управу. Са овим повећањем електричне енергије, помножите то пута три, да нисмо променили јавну расвету требало би да издвојимо око 200 милиона динара за електричну енергију. А ми ћемо са променом јавне расвете, која треба да штеди до 75 процената утрошка струје, бити на нивоу, или мало више са издвајањем из буџета, од око 100 милиона динара. Дакле, уштедећемо читав милион евра због тога што смо ушли у јавно приватно партнерство” – казао је Васић.

За сада се грејање одвија уредно, као и снабдевање гасом, мада добављачи гаса врше притисак да се плаћа убрзаном динамиком. Али, уколико цена гаса скочи дупло оправдана је бојазан како ће бити наредне грејне сезоне. Васић је рекао да је започет процес јавно приватног партнерства, и то се ради са Канцеларијом за управљање јавним улагањима, да Топлана пређе на биомасу, али то не може да заживи пре 2024. године.   

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine