Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На данашњој седници Градског већа усвојен је предлог о изменама и допунама буџета града Пирота за 2022. годину. Наиме, реч је о највећем ребалансу до сада, односно, прерасподели средстава у износу од око 627 милиона динара. Од тих пара, скоро 500 милиона динара, као ненаменски део, искористиће се за инвестиције. Иначе, буџет града Пирота за 2022. годину достигао је рекордну цифру од око две и по милијарде динара.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, подсетио је да је крајем 2021. године најавио овако велики износ средстава у ребалансу, с обзиром на реализацију прошлогодишњег буџета. Приходи и расходи су се добро остваривали, а уследила је и значајна помоћ Министарства финансија од 120 милиона динара, што је директно повећало ребаланс за скоро трећину од ненаменског дела.

“Рекордан буџет за град Пирот, 2,5 милијарди динара и 627 милиона ребаланс. Од тога је преко 200 милиона наменских и део средстава који смо пренели из прошле године, тачније наменски “вишак” је 101 милион, а пренете обавезе са уговорима из прошле године 116 милиона динара. Све остало је ненаменски “вишак” који смо расподелили махом за инвестиције. Дуплирали смо фонд за одржавање путне инфраструктуре, обезебедили новац за реконструкцију многих улица у граду и селима, за изградњу полигона 60 милиона динара, доста велики новац смо обезбедили за вртић, додатна средства од преко 31 милион динара, близу 50 милиона за решавање имовинско правних односа, сагледали смо захтеве корисника, буквално све.  Али оно што је највећа вредност ребаланса то је да је највећи део новца за инвестиције. Чули сте да је 20 посто од укупног буџета намењено за инвестиције, преко 500 милиона динара ове године” – изјавио је Васић.

Он је још рекао да је 7 милиона опредељено за црквене заједнице, пре свега за реконструкцију иконостаса, затим за “Комуналац” и “Водовод” по 10 милиона динара додатних средстава, а за ЈП за планирање и уређивање грађевинског земљишта 4 милиона. Рекордних 2,5 милијарди динара у буџету Пирота, а чак 20 посто средстава намењено је инвестицијама. Васић очекује да ће сви послови, као и прошле године, ефикасно бити реализовани.   

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine