Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У организацији Локалног савета за здравље града Пирота, у сарадњи са Удружењем грађана “Пиргос”, у конференцијској сали Хотела “Ана Луx Спа”, одржан је састанак на којем су представљени резултати Локалног акционог плана јавног здравља за период од 2019. до 2021. године. Град Пирот је 2019. године усвојио План јавног здравља, као важан стратешки документ, а пред локалном заједницом је израда новог Локалног акционог плана јавног здравља за период од 2022. до 2024. године.

Председница Локалног савета за здравље града Пирота, др Милена Димитријевић, каже да су носиоци свих активности, када је реч о јавном здрављу, јединице локалне самоуправе и Савет за здравље, с обзиром да је добро здравље најбитнији ресурс сваког друштва.“

У израду Локалног акционог плана кренули смо у септембру 2019. године. Савет за здравље оформио је радну групу која већ ради на изради новог Акционог плана и желим да истакнем да су нам партнери у овом значајном послу Удружење грађана “Тимочки клуб” из Књажевца и УГ “Пиргос” из Пирота. Усвајање Плана очекујемо у априлу ове године. Од стратешких циљева које смо зацртали досадашњим планом 90 посто је реализовано. Углавном, ковид – 19 је био препрека за максималну реализацију циљева, а све оно што нисмо урадили до сада биће у плану активности за наредни трогодишњи период” – рекла је др Димитријевић.

Председница УГ “Тимочки клуб” из Књажевца, Снежана Павковић, упознала је присутне са реализацијом пројекта “Чиста средина – здрави људи” који је подржан од стране ГИЗ – а и Швајцарске агенције за развој. Пројекат се реализује на територији две општине које се налазе на подручју Старе планине и у оквиру одрживог развоја таргетира две различите теме које су битне за Агенду 20 30. Теме су везане за јавно здравље и управљање комуналним отпадом. С обзиром да Књажевац нема санитарну депонију добио је новац од ресорног министарства за набавку рециклажне станице, а селектовани отпад довозиће се на Регионалну депонију у Пироту.

Директорка Завода за јавно здравље у Пироту и чланица Локалног савета за здравље града Пирота, др Елизабета Алексић, говорила је о бројним мерама и активностима у циљу очувања и унапређења здравља грађана. Она сматра да је циљ и императив сваког друштва улагање у здравље, јер је то улагање у будућност, а по томе се мери и социјални и економски развој сваког друштва.  

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine