Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће крајем месеца бити расписан нови јавни позив за доделу субвенција за замену столарије.

Бојан Ивковић, градски енергетски менаџер каже да је прошле године град Пирот учествовао у пилот пројекту Министарства и да поступак још увек траје. За замену столарије одобрено је 109 пријава, а до сада је реализована трећина. 

Министарство и ове године планира исти конкурс, стим што ће конкурс за грађане бити расписан знатно раније, почетком лета, каже Ивковић.

У оквиру Програма за унапређење енергетске ефикасности на локалу, предвиђене су мере намењене грађанима - замена столарије, грејних тела, уградња изолације и соларних колектора. Наш циљ је да што већи број мера понудимо грађанима у поступку суфинансирања, истиче Ивковић.

Услови за конкурисање за неку од мера биће исти као у прошлом конкурсу, једино што ће ове године пријаве моћи да подносе и власници станова у стамбеним зградама.

МИХАЈЛОВИЋЕВА: КРАЈЕМ ЈАНУАРА НОВИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ, ОЛАКШИЦЕ ЗА ДЕВАСТИРАНЕ ОПШТИНЕ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је после састанка са начелницима округа у Србији, са којима је разговарала о пројекту унапређења енергетске ефикасности, који Министарство спроводи са локалним самоуправама, да ће крајем месеца бити расписан нови јавни позив за доделу субвенција за замену столарије.

Она је рекла да је само за ову годину обезбеђено 230 милиона евра за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела, а да ће крајем јануара и почетком фебруара бити расписани нови јавни позиви за оба пројекта.

„Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану. Имамо све могућности да омогућимо свим грађанима и грађанкама да смање потрошњу енергије. Први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара, и те како ће донети резултате и домаћинствима која учествују смањити рачуне за 20 до 30 одсто. На националном нивоу то значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње и, што је једнако важно, 300.000 тона мање емисије угљен-диоксида“, објаснила је она.

Михајловићева је рекла да је за ову годину Министарство обезбедило 230 милиона евра и најавила олакшице за девастиране општине и социјално угрожене грађане.

„Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 30 одсто, због тога смо обезбедили довољно новца, јер је ово важан пројекат, као да градимо нову електрану“, рекла је она.

Драгана Танчић, начелница Пиротског округа, захвалила је на подршци Министарству у реализацији пројекта у Пироту и Димитровграду и најавила да су планирана већа средства за ову годину у свим локалним самоуправама.

*Саопштење Министарства рударства и енергетике   

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine