Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је одржана прва седница Савета за здравље града Пирота у новој години. На дневном реду био је годишњи извештај саветника о заштити права пацијената, предлог Плана и програма рада Савета за 2022. годину, извештај о реализованим активностима из Акционог плана јавног здравља за период од 2019. до 2022. године, као и анализа епидемиолошке ситуације и обухвата становништва вакцинацијом. 

Председница Савета за здравље града Пирота, др Милена Димитријевић, рекла је, поред осталог, да предстоји израда новог Акционог плана јавног здравља за наредни трогодишњи период, на основу Плана јавног здравља од 2019. до 2026. године. Радни тим је већ имао састанке и у припреми је нови Акциони план, а у мају, после јавне расправе Нацрта локалног акционог плана, овај документ наћи ће се пред одборницима Скупштине града. Када је реч о епидемиолошкој ситуацији др. Димитријевић је указала на нагли пораст броја оболелих последњих дана.

Члан Савета за здравље и директор Дома здравља Пирот, др Радован Илић, сматра да тренутни удар на примарну здравствену заштиту није ништа мањи него што је био у претходним таласима, с обзиром да су сви пацијенти, и сумњиви и позитивни на ковид инфекцију морали да прођу примарну обраду, односно да се обрате Дому здравља. Просечно, од понедељка, закључно са јучерашњим даном, бројке се крећу између 330 и 350 пацијената на дневном нивоу, од чега је више од 50 посто првих прегледа. У зависности од фреквенције пацијената на дневном нивоу доноси се одлука о томе колико ће тимова у наредном дану бити ангажовано у Ковид амбуланти Дома здравља.

Према речима епидемиолога Завода за јавно здравље Пирот, др Радмиле Зец, у првих 20 дана у новој години у Пиротском округу регистровано је 1.308 новооболелих лица од ковид – а 19. У пиротској Болници је мање хоспитализованих пацијената, али је седморо људи преминуло. Најтежа ситуација је тренутно у Бабушници, где је број новопотврђених на 100.000 становника око 2.100, затим у Димитровграду, Пироту и Белој Паланци. Проценат позитивности је висок и креће се од 30 до 46 посто. Било је примера да је у једном дану сваки други тестирани био позитиван.

Стање у Дечјем диспанзеру у Пироту је уобичајено за ово доба године, када међу децом и школском омладином преовладавају сезонске инфекције. Међутим, с обзиром да од понедељка почиње друго полугође школске године чланови Савета били су једногласни у оцени да ће доћи до пораста броја интервенција и сматрају да је требало одложити наставак школске године.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine