Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је завршена посета представника десет градова и општина из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније. Градоначелници и председници општина искористили су прилику у Берлину и околним градовима да представе инвестиционе потенцијале заинтересованим улагачима.

Владан Васић, председник Општине Пирот, који је у Берлину био заједно са председницима општина и градоначелницима Руме, Лесковца и Старе Пазове, каже да је посета имала и образовни карактер јер су се  учесници могли да упознају са најбољом пословном праксом у неколико немачких градова, општина и институција.

Васић је приликом посете ГИЗ-у представио капацитете наше Општине и сарадњу са инвеститорима.

Немачка организација за техничку сарадњу – ГИЗ д.о.о. (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ) је организација које послује у целом свету у оквиру међународне сарадње са циљем одрживог развоја. ГИЗ нуди перспективна решења за политички, економски, еколошки и социјални развој у глобализованом свету. Под тешким околностима пружа подршку комплексним реформама и процесима промена. Циљ је одрживо побољшање услова за живот људи.

Према речима Владана Васића програм је сваког дана био испуњен бројним састанцима, посети градовима, разговорима са представницима компанија.

"Посетили смо град близу Берлина да се упознамо с праксом општина у Немачкој, да разменимо искуства. Били смо у Научно технолошком парку и Центру за фотонапонску обновљиву енергију и једној компанији из те области. Осим што сам био у прилици да говорим о потенцијалима Пирота и у Привредној комори, имали смо и разговор "један на један" са локалним компанијама, да упознамо потенцијалне инвеститоре и да видимо како Немачка ради на том пољу, а и да ми из региона међусобно разменимо искуства.

Општи утисак је да смо видели заиста добра искуства. Што се Региона тиче, у међусобним разговорима,  разумели смо да нас муче исте бриге, буџет, децентрализација, процедуре. Сазнања о Немачкој су јасна, ради се о уређеној земљи у којој општине располажу значајним средства. Упознали смо градоначеника чија општина има буџет од 80 милиона евра. Дакле, добро је, али колико је применљиво код нас?!"

Немачки медији показали су велико интересовање за боравак представника општина и градова из Региона.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine