Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Овог викенда у Пироту се одржава Караван дигиталних вештина "Дигитална експедиција", који је покренут на иницијативу председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, а у партнерству са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД), организацијом Пропулсион и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП). 

Караван се одржава у Дому културе, а грађани Пирота имају прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора. 

Према утврђеном распореду одржавања манифестације, предавања и у суботу и у недељу почињу у 10 часова.

Првог дана пре почетка званично је отворен Караван “Дигитална експедиција”. Отварању је присуствовала Јелена Лалатовић, помоћница министарке у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У свом обраћању Јелена Лалатовић је, поред осталог, истакла да је ово одлична прилика да се сви грађани без обзира на године упознају са кључним дигиталним вештинама 21.века и како да то искористе на најбољи могући начин, с обзиром да без дигиталне вештине није могуће замислити свакодневицу.

Заманик градоначелника Пирота Милош Цолић захвалио је организаторима што ће наши најстарији суграђани, пре свега, бити у могућности да се информишу о предностима интернета и дигиталних сервиса, али и наши најмлађи који ће бити упознати са факторима ризика на интернету.

Влада Републике Србије је на пољу дигитализације учинила много последњих година, с обзиром да је показано да нису сви грађани Србије припремљени за коришћење свих тих услуга, зато се овај караван наметнуо као потреба, рекла је у изјави за медије помоћница министарке у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јелена Лалатовић. Према њеним речима, на основу истраживања утврђено је да је само 49% жена и 55% мушкараца старијих од 50 година у последња три месеца користило интернет и компјутере. Иницијатива је да се тај старосни јаз смањи, али и да се деца науче о безбедности коришћења интернета и да родитељи знају да то исконтролишу.

Милош Цолић, заменик градоначелника, каже да је Градска управа Пирот успостављањем јединственог управног места подигла своје капацитете и сви запослени стално похађају едукације и надограђуију своје знање у овој области. Када је у питању град, Цолић је подсетио да је први искорак био пре десетак година оснивањем бизнис инкубатора, а касније је уследио и “Старт уп” центар.

Овом приликом помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања додала је да је Влада Србије са својим партнерима кренула у техничко опремање геронтолошких центара и прошириће се на установе за смештај омладине и деце, а касније ће уследити едукације корисника ових центара о дигиталној писмености.

Пирот је 14. станица Каравана дигиталних вештина "Дигитална експедиција".

Извор: Пус Онлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine