Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У петак, 12. новембра, у Министарству за бригу о селу, помоћник градоначелника Пирота, Видојко Панајотовић, потписао је уговор о додели бесповратних средстава за куповину кућа на селу за још две породице из пиротског краја. Новчана средства су одобрена Милану Пенчићу за куповину куће у Станичењу и Милану Ђорђевићу за кућу у Крупцу. Видојко Панајотовић каже да је ова акција наишла на велики одјек у Србији, а до сада је само Пирот потписао једанаест уговора о додели новца за куповину кућа.

“Сматрам да је ова акција најозбиљнији покушај да нешто урадимо и спречимо да нам се људи не исељавају, да села не остају пуста. Држава је кренула у том правцу бројним мерама, а и ми као локална самоуправа чинимо све што је у нашој моћи. Покушавамо да до сваког села има асфалта, аутобуског превоза и других ствари које подижу квалитет живота на селу. На пример, дајемо око 56 милиона динара субвенције за пољопривреду, то је позамашна сума новца, често већи градови од Пирота мање издвајају за развој пољопривреде. Ако увидимо да је потребно више сигуран сам да ће се новац обезбедити, и то за оне гране пољопривреде где се види напредак и показују најбољи резултати” – каже Панајотовић.

Пирот је међу првим градовима у Србији који је најозбиљније приступио овој акцији коју реализује Министарство за бригу о селу. Панајотовић истиче да се у оваквим случајевима не ради о социјали и да локална самоуправа нема никакве ингеренције око доделе средстава, већ је сервис заинтересованим лицима да им помогне око неопходне документације, а посебна комисија у Министарству одлучује о додели средстава. Такође, при локалној самоуправи формирана је комисија која обилази породице које су се уселиле у куће и у обавези је да подноси извештај Министарству за бригу о селу.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine