Сертификована општина са повољним пословним окружењем

За 14 година пројекта пиротске Гимназије “Креће се лађа Француска” више од 500 пиротских гимназијалаца боравило је код својих вршњака у Француској, док је у Пироту боравило више од 400 француских гимназијалаца. Већ пар дана у Пироту бораве 22 ђака француске гимназије “Фенелон” из Клермон Ферана па је данас тим поводом уприличен и пријем код председника општине Владана Васића за све ђаке из Француске, њихове домаћине из Пирота и професоре.


Ученица гимназије “Фенелон” Кристијан, каже да је Пирот потпуно другачији град од Клермон Ферана.

-Видела сам доста лепи ствари. Задовољна сам својом новом другарицом која је насмејана, ведра, а и људи су овде веома срдачни. Такође, видела сам да је ово град са великом традицијом и културом-казала је ова гимназијалка из Француске.

Француски гимназијалацАдријан каже да су у Пироту сви гостопримљиви.

-Посебно сам задовољан породицом у којој сам смештен. Обишао сам Пирот и околину и све што сам видео оставило је јак утисак-каже Адријан.

Анастасија Маринковић каже да је по први пут угостила своју вршњакињу из Француске.

-Новембра сам била на размени у Француској. Сад су они дошли код нас, код мене је моја другарица Оријан. Ово је невероватно искуство, прелепо нам је било у Француској, научили смо много тога, и ја ћу се потрудити да и Оријан што боље упозна Пирот и да јој боравак овде остане у најбољем сећању-каже Анастасија.


Ена Митровић је такође угостила вршњакињу из Француске.

-Моја гошћа се зове Дијана. Мени је било лепо у Француској тако да се трудим с њом успоставим што бољи контакт како би се осећала онако како сам се ја осећала у Француској,  као код куће-каже Ена.


Директор пиротске Гимназије Братислав Крстић казао је да није лако организовати и реализовати бројне програме у оквиру овог пројекта, али да то колектив Гимназије ради са задовољством.

-Данас смо имали заједничке часове, поподне ће кренути у разгледање града, сваког дана имамо програме намењене нашим гостима, од 9 сати ујутру па све до 19 сати-казао је директор Крстић.

Председник Васић казао је, уз речи добродошлице, да општина Пирот подржава све видове међународне сарадње пиротских школа.

-Деца стварају контакте на тај начин који ће им сигурно значити много јер сам сигуран да ће многа наша деца у будућности радити у Мишелину, у коме ће вероватно радити и многи њихови вршњаци из Француске и да ће имати позитивне основе сарадње. Ово је и својеврсна промоција Пирота, културе, Србије, домаћинског односа према гостима и зато ми подржавамо и Гимназију која сарађује са Французима и Русима, и Економску школу која сарађује са Немцима и остале школе. Поносни смо на међународну сарадњу коју имају наше школе-казао је Васић.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine