Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је одржана седница Локалног савета за здравље града Пирота. На дневном реду било је више тема, а једна од најактуелнијих у овом тренутку, којој је Локални савет посветио највише пажње, јесте епидемиолошка ситуација изазвана корона вирусом. Према речима председнице Локалног савета за здравље, др Милене Димитријевић, разговарало се о мерама које би требало предузети у циљу даље заштите од короне, али је највећи проблем то што је имунизација у последње време успорена, а обухват млађих људи имунизацијом је врло низак. С обзиром на такво стање постоји реална могућност погоршања епидемиолошке ситуације рекла је, поред осталог, др Димитријевић.

“С обзиром на прогнозе наших стручњака, епидемиолога, прети нам и следећи талас погоршања епидемиолошке ситуације чега се сви ми, искрено, бојимо. Знамо како смо пролазили до сада, а у исто време нико не може до краја да зна како ће ситуација надаље изгледати. Реална опасност постоји, пандемији није крај, једини лек да тако кажем јесте што већа имунизација становништва. Сви чланови Савета су се укључили у предлагање мера, имамо одређене закључке, али треба појачати кампању, позвати људе, млађе људе, да се вакцинишу и да управо искористе овај период када је епидемиолошка ситуација повољна за стицање имунитета” – рекла је др Димитријевић.

Епидемиолог Завода за јавно здравље Пирот, др Радмила Зец, такође истиче проблем слабог одзива млађих људи на вакцинацију. На нивоу Србије највећи проценат вакцинисаних је у групи између 65 и 75 година, чак 70 посто. Око 50 посто је обухват старијих од 75 година. Онда долази старосна група од 35 до 65 година, радно активно становништво, а најмањи обухват је у старосној групи од 25 до 35 година и износи 17 посто.

“Слични подаци су и за Пиротски округ. Хтела бих да нагласим овом приликом да је према стручно методолошком упутству могућа вакцинација деце старије од 12 година фајзеровом вакцином. Деца би се вакцинисала у Дому здравља у служби за здравствену заштиту деце и уз мишљење педијатра”- изјавила је др Зец

Она је, такође, упутила апел млађим људима да се вакцинишу, јер је вакцинација најсигурнији начин заштите од короне, како је рекла. Докторка Зец је говорила и о новој, четвртој врсти теста који се примењује у Заводу за јавно здравље , а реч је о квантитативном, бројчаном доказивању заштитних антитела. Постоје две врсте теста – после прележане болести и после вакцинације.  

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine