Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Последњих неколико дана у Пироту нема лабораторијски потврђених случајева на ковид – 19, што указује да је интензитет вируса у популацији низак. Међутим, то не значи да не треба бити одговоран каже, др Милена Димитријевић, председница Скупштине града и члан градског тима за имунизацију. Пирот је перманентно спроводио кампању о значају вакцинације као најбољем начину да се добије битка са вирусом. Др Димитријевић каже да је обухват вакцинацијом добар на нивоу града Пирота и износи 48,9 посто одрасле популације, али још увек недовољан за стицање колективног имунитета.

Оно што није добро, каже др Димитријевић, јесте да је последњих дана веома мали одзив грађана за прву дозу вакцине. Она каже да је ово право време за стицање имунитета, јер прогнозе за јесен нису охрабрујуће, тешко их је предвидети, када крену школе, обданишта, факултети и дође до пада температуре.

“Грађани имају две опције, или да се вакцинишу, или да се заразе вирусом. Онај ко се не вакцинише вероватно ће добити вирус, питање је кад и како. Онда када се разболимо нико не зна каква ће клиничка слика бити. Желимо да то буду лаке клиничке слике, без симптома, али то се не зна, а оно што је познато јесте да је смртност један посто. Вакцинација је најбољи и једини лек и заштита од заражавања вирусом. Тренутно смо се много опустили. За викенд имамо прославе рођендана, разна славља и свадбе. Просто, нисмо безбедни и вакцинација је једина могућност заштите. Желим да подсетим људе да вирус није нестао, и даље је ту, и не знамо каква ће даље ситуација бити” – каже др Димитријевић.

Она је истакла да Пиротски округ располаже са више него довољним количинама вакцина. Тренутно има по 4.000 фајзерових и синофарм вакцина и зато је, по ко зна који пут, упутила апел грађанима да искористе предстојећи период, када нема гужви, да се вакцинишу како би се колективни имунитет подигао на виши ниво.

Како нам је рекао координирајући доктор на вакциналном пункту “Затворени базен”, Александар Златковић, вакциналне екипе завршиле су имунизацију становништва у свим селима Пирота која су преко својих представника заказала вакцинацију. Такође, подсетио је грађане да без заказивања могу примити кинеску вакцину, а за фајзерову је потребно дан раније заказати.   

Извор: Пиротске вести

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine