Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пројекат “Инклузија рома и других теже запошљивих категорија у Србији ” Армада сецуритy” реализовала је уз подршку града Пирота, у  сарадњи са Јоб инфо центром , Националном службом за запошљавање, а уз финансијску помоћ немачког ГИЗ- а и ГФА. Стручна обука за петнаест кандидата почела је 11. марта. Сви кандидати су успешно завршили стручну обуку и положили тест знања. После стручног усавршавања, положеног завршног стручног испита и добијања лиценци десеторо је потписало уговор о заснивању радног односа у Армада сецуритy, и од 1. јуна ове године почеће да обавља редовне послове на обезбеђењу лица, објеката, имовине и пословања установа и предузећа.

Кандидати, са којима смо разговарали, кажу да су веома задовољни стручном и практичном обуком. Обуке су реализоване у предузећима и установама у којима “Армада” ради на обезбеђењу. Међу кандидатима су и жене које кажу да су стекле одговарајуће знање и да су оспособљене да поуздано обављају посао службеника обезбеђења. Звонимир Јашаревић, који има више од педесет година, веома је задовољан што му је у тим годинама пружена шанса да стекне нова знања и дође до посла.

Стручњак пројекта и директор агенције “Армада сецуритy”, Младен Крижан, је задовољан реализацијом пројекта, с обзиром да су сви кандидати били веома успешни. Добили су лиценце и могу да се запосле у свакој агенцији која се бави обезбеђењем, а десеторо службеника обезбеђења добило је посао у његовој агенцији.

“Успешно су завршили стручну обуку и положили тест знања. Стручно усавршавање је трајало два месеца за све кандидате. Радили су на свим пословима обезбеђења оних јавних предузећа, установа културе, органа власти где ми обављамо послове обезбеђења. Положили су стручни испит пред комисијом МУП-а и добили лиценце. Сада смо финализирали пројекат тако што ће од петнаест кандидата десет добити посао од 1. јуна у Армади”. У складу са нашом уговорном обавезом требало је да запослимо деветоро људи, односно 60 посто од групе полазника, а ми смо запослили десет” – изјавио је Крижан.

Овај пројекат је реализован у шест општина и градова у Србији уз подршку немачког ГИЗ- а и Консултантске куће ГФА из Немачке. Миодраг Shresth, из ГФА, каже да је Пирот један од градова где је овај пилот пројекат присутан.

“Ми одржавамо различите иницијативе и активности везана за подршку запошљавања Рома и Ромкиња и других маргинализованих група. Сада поздрављамо завршетак обуке и присуствујемо церемонији додељивања сертификата за петнаест полазника обуке за службенике обезбеђења у организацији нашег партнера Армада сецуритy. Драго ми је што је десеторо људи добило посао”.

Заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић, захвалио је партнерима из ГИЗ -а, као и другим партнерима са којима локална самоуправа сарађује годинама кроз разне обуке и подршке у запошљавању.

“Говоримо о активним мерама запошљавања које локална самоуправа заједно са другим партнерима, али и сама, реализује. Ту могу да поменем и наше дугогодишње партнере из “Хелпа” који на другачији начин помажу смањење незапослености. Нарочито у последње време, што се показало веома ефикасно, јесте метод учења на радном месту где смо ми у нашем Локалном акционом плану запошљавања предвидели учење на радном месту кроз буџет, али и кроз разне пројекте које реализујемо са нашим партнерима. Један од наших највећих партнера је ГИЗ, али ту је и Национална служба за запошљавање, и нарочито послодавци који селектирају и примају у радни однос нове људе. Ово запошљавање од десет људи статистички није много, али јесте охрабрујуће и надам се да ће разни други послодавци да се прикључе програмима које град Пирот заједно за ЗИП центром за младе и осталим партнерима реализује и да се радујемо новим резултатима”- изјавио је Цолић. 

Извор: Пиротске вести

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine