Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Председништво Сталне конференције градова и општина Србије (СКГО) именовало је градоначелника Пирота мр Владана Васића за представника у Политичком комитету Савета општина и региона Европе (ЦЕМР). Осим Васића, за представника СКГО у ЦЕМР именован је и градоначелник Крагујевца Никола Дашић, као и представници Крушевца и Беочина. 

Васићу ово није прва европска функција, али је дефинитивно најважнија, за сада. До сада је обављао функцију заменика члана у Већу локалних власти Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, а нова функција је велика част и обавеза-каже градоначелник Васић за Пиротске вести.

-Председништво СКГО ме именовало на ову дужност као дугогодишњег градоначелника и члана Председништва СКГО. Трудићу се да што успешније представљам наше општине у овој институцији-казао је Васић за Пиротске вести.

Глас Пирота и Пироћанаца чуће се у европским и светским круговима

-Драго ми је што вам могу пожелети добродошлицу у породицу европских општина и региона. Уласком у Политички комитет ЦЕМР-а, сада сте у могућности да се састајете и размењујете искуства са високим изабраним представницима из читаве Европе, а и шире. Такође ћете дефинисати агенду ЦЕМР-а за наредне године и допринети да се глас локалних и регионалних влада чује у европским и светским круговима. Укратко, поред тога што сте локални, постајете и европски играч такође-наводи се у писму добродошлице поменуте европске институције.

Шта је ЦЕМР?

Савет европских општина основан је у Женеви 1951. године од стране групе европских градоначелника; касније се организација окренула и регионалном нивоу власти и постаје Савет европских општина и регија. ЦЕМР је данас најзначајнија организација локалних и регионалних власти Европе; њено чланство чини преко 50 националних асоцијација из 39 држава. Ове асоцијације представљају 100.000 јединица локалних и регионалних власти. ЦЕМР је представничка и демократска политичка организација која има два управљачка тела: Извршни биро и Политички комитет који може оснивати радне структуре. Такође, Политичко лидерство у организације чине председник, копредседници, извршни председници и потпредседници. Генерални секретар је одговоран за ефикасни менаџмент Секретаријата који се састоји од око 20 запослених.

СКГО и ЦЕМР – Од 2008. године Стална конференција градова и општина је пуноправни члан ЦЕМР, чиме је стекла право да равноправно и у складу са интересима асоцијације учествује у раду, како управљачких, тако и радних органа и структура ЦЕМР. 

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine