Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На територији града Пирота пољопривредно земљиште у државној својини простире се на површини од око 9.700 хектара. До сада, у закуп је издато око 3,5 хиљада хектара. У овој години у плану је издавање око 7.300 хектара. Реч је углавном о пашњацима који чине 66 посто, ливадама око 13 посто и остало су њиве, али је реч о девастираном, запуштеном земљишту које захтева озбиљну рекултивацију. Према речима Милана Цветковића, саветника за пољопривреду у Управи града Пирота, у последње две године изражено је, релативно, велико интересовање за закуп земљишта.

“Ресорно министарство променило је услове и сада се земљиште издаје на петнаест година. Заинтересовани могу аплицирати преко одговарајуће wеб апликације код Управе за земљиште која касније и обавља рангирање заинтересованих за закуп. На сајту Министарства пољопривреде налазе се сви подаци о начину аплицирања. За први круг завршено је пријављивање, а 20. маја биће познато какво је интересовање, тада ћу имати увид у то, и проверићу да ли је документација валидна. Први круг је доста специфичан и мало је оних који могу све услове да испуне. Други круг је врло флексибилан. Није битно одакле је закупац, једино је важно да је власник регистрованог пољопривредног газдинства најмање три године. Најквалитетније земљиште, као што је подручје Белог Поља и Јовановца, издато је према праву пречег закупа за сточаре и за инвестирање у вишегодишње засаде. Таквог типа земљишта има још врло мало, можда, тек педесетак хектара укупно”- каже Цветковић.

Цветковић је истакао да је град Пирот међу првима у Србији добио сагласност на Програм. Према расположивим подацима највеће интересовање је за закуп земљишта на Старој планини. Појављују се нови инвеститори, на пример у Славињи на “Белим водама” закупљена велика површина земљишта.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine