Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У организацији града Пирота и Комисије за родну равноправност и једнаке могућности Пирота данас је у центру града на Белом тргу, на пригодан начин, обележен национални Дан сећања на жене жртве насиља. У обележавање Дана сећања укључило се више организација жена, Центар за социјални рад Пирот, Мобилни тим за инклузију Рома и Ромкиња и Регионална депонија. Својим присуством подршку активностима на унапређењу положаја жена и превентивном деловању у циљу њихове заштите пружила је и начелница Пиротског округа, Драгана Тончић.

Председница Скупштине града Пирота и председница Комисије за родну равноправност и једнаке могућност, др Милена Димитријевић, подсетила је на стравичан догађај из 2015. године када је у три дана, од 15. до 18. маја, седам жена на свиреп начин убијено у породичном насиљу.

“Ово је прилика и да промовишемо активности Комисије за родну равноправност града Пирота. Желимо да укључимо што већи број људи који подржавају ове активности. О проблему насиља треба да се разговара и оно на чему посебно радимо јесте превенција. Потребна нам је висока друштвена свест о овом проблему, да и грађани знају, да насиље у породице није само ствар породице. То су ствари које не треба да се крију већ треба да се пријаве, а да насилник буде санкционисан. Ово је патријархална средина и жене насиље у породици доживљавају као своју срамоту и срамоту своје породице, и то је чест разлог зашто ћуте. Желимо да им пошаљемо поруку да нису саме и да има на кога да се ослоне, да су ту институције, и ми ћемо радити на још јачем умрежавању институција, цивилних организација, удружења жена и свима онима који могу да допринесу култури ненасиља, односно толеранције”- поручила је др Димитријевић.

Марија Васић, директорка Центра за социјални рад Пирот, је истакла да су се данас окупиле жене са намером да скрену пажњу на проблем насиља у породици. Ступањем на снагу Закон о заштити од насиља у породици дао је позитивне ефекте, али се на овом проблему мора још много радити. Насиље јесте озбиљан проблем и на превенцији се мора и даље радити. Насиље не сме да се трпи и мора да се пријави. Пирот, као одговоран град, је у том смислу предузео низ мера и има позитивне резултате у тој борби. Пријава насиља у Пироту се креће на годишњем нивоу око 150 случајева, а ове године, до сада, је пријављен 61 случај. Васићева је указала и на одговорност свих грађана који не би смело да се оглуше у случају да примете насиље на било ком месту, јер то је обавеза и дужност.

ЈКП “Регионална депонија” Пирот придружила се обележавању националног Дана сећања на жене жртве насиља. Тим поводом ово Предузеће је припремило пригодне поклоне који су  данас дељени нашим суграђанкама и суграђанима.

Амелија Костадиновић, чланица Комисије за Родну равноправност пожелела је да се догађај из 2015. никада више не понови. Она каже да је Управа града Пирота веома посвећена проблему насиља у породици. Формирана је Комисија за родну равноправност, усвојена је Европска повеља за родну равноправност, а завршава се израда Локалног акционог плана за родну равноправност са једним од битних циљева – пружање подршке на превенцији и сузбијању породичног насиља. Такође, у том смислу формирана је и Женска одборничка мрежа.

Радмила Нешић, представник Мобилног тима за инклузију Рома и Ромкиња каже да је од самог његовог оснивања и креирања оперативног плана у области социјалне заштите Мобилни тим препознао значај превенције насиља над женама. Највише се ради на превенцији, каже Нешићева. Први кораци су да се жене упознају и препознају различите врсте насиља, не само физичко. Постоји психичко насиље, економско, сексуално и на томе се доста ради рекла је, поред осталог, Нешићева.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine