Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је у Пироту одржана локална дебата поводом пројекта ”Од мог града мојој земљи – како осигурати развој Србије” у организацији Београдског фонда за политичку изузетност и Удружења “Пиргос. Пројекат се реализује већ две године, уз подршку немачког ГИЗ-а, у осам локалних јединица у Србији међу којима је и Пирот. У дебати су учествовали, поред представника неколико удружења грађана, заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић, председница Скупштине града, др Милена Димитријевић и члан Градског већа, Сретен Савов.

Пројекат има за циљ каже, Стефан Владисављев, програмски координатор Београдског фонда за политичку изузетност, идентификацију и проналажење оних потенцијала који сваку од заједница чине посебном, и како их искористити да би се још више унапредио развој и живот сваког појединца у локалној заједници.

“Да бисмо овај посао урадили на прави начин радимо га у сарадњи са нашим локалним партнерима, у Пироту је то организација “Пиргос”, уз подршку локалних самоуправа. Као регионални центар са својим карактеристикама које су светски познате, почев од пиротског ћилима, пеглане кобасице, развијене индустрије још из старих времена, Пирот је свакако један од светлих примера на који начин се, заправо, уз ангажовање на локалном нивоу може осигурати добар начин живота грађана, али и унапређење целокупног стандарда и живота на националном нивоу. Мада, има и периода кризе, тренутно светска пандемија, некад је реч о другим изазовима и на нама је да кроз разговор са представницима локалне заједнице пронађемо који су то прави начини да се направи следећи корак. Ако је нешто добро да то учинимо бољим, ако постоје неки изазови како се сви укључити да те изазове решимо, прво на локалном нивоу, а онда на националном”- изјавио је Владисављев.

Пирот је специфичан и по томе што је на прави начин успео да споји традиционално и савремено, додаје Владисављев. Традиционални квалитети нису заборављени, али увек је могуће додатно радити како би се неке традиционалне ствари, почев од туризма, пољопривреде, индустрије унапредили. Како створити могућности да млади не одлазе из својих средина и своје земље. Намера је да се подстиче локал патриотизам како би се креирала боља будућност за све.

Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота, каже да је веома важно што се Пирот препознаје у Србији по добрим стварима и видном напретку. Са друге стране, спој модерног и традиционалног произилази из богатог културног нематеријалног наслеђа којим се Пирот поноси, својим природним ресурсима и добром привредом.

“Говоримо о циљевима одрживог развоја и како град може да допринесе остварењу тих циљева, како би стварајући добру и повољну климу за живот у Пироту, стварајући јак Пирот, створили и јачу Србију. Нама у Пироту је сваки сегмент друштва битан. Оно што је кључно јесте уравнотежен развој. Створили смо локалну самоуправу која је доступна свима, где грађани партиципирају у одлукама, а свака хуманост друштвене средине огледа се у односу према најрањивијим групама. То су пре свега особе са инвалидитетом, деца и стари људи. Пирот ће у свим друштвеним сегментима – од спорта, културе, просвете, привреде, заштите животне средине, и тако даље, настојати да буде једна од најбољих локалних самоуправа. За све то, поред велике жеље, потребан је и велики рад. Пирот је привредни и транзитни центар, али хоћемо да будемо први и у култури, туризму нарочито, социјалној заштити, једноставно у сваком сегменту друштва”- изјавио је Цолић. 

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine