Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Енергетска ефикасност, која се не огледа само на економском плану, већ се у великој мери прожима са мерама заштите животне средине, данас је један од првих приоритета у свету. Град Пирот, још пре неколико година, дефинисао је јасне смернице подизања квалитета у овим областима и реализовао низ пројеката у том смислу. Енергана Сењак ради на природни течни гас, у школама је измењен начин грејања обновљивим изворима енергије, суфинансира се обнова фасада зграда, потписан је уговор о јавно приватном партнерству за замену старе уличне расвете, основан је Буџетски фонд за енергетску ефикасност и слично. Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да ће ускоро и физичка лица у граду, власници индивидуалних домаћинстава, моћи да добију средства за подизање енергетске ефикасности.

Модернизација уличне расвете доноси велике уштеде у новцу, али се директно одражава и на квалитет животне средине.

-Фасаде зграда се увелико реконструишу и побољшава њихова енергетска ефикасност, уграђују се калориметри за сваки стан, све то води уштеди топлотне енергије и контроли рачуна. Ушли смо у пројекат замене градске расвете лед расветом. Све то води до уштеде угљен диоксида. Ове године ушли смо као град у РЕЛОФ пројекат реформе локалних финансија. Захваљујући томе и индивидуална домаћинства ће моћи да раде на побољшању енергетске ефикасности променом столарије, новим фасадама. Ми смо одвојили пет милиона динара, надам се да ће Министарство издвојити још толико, врло брзо ће јавност бити обавештена о условима конкурса-каже Васић и додаје:

Школе прелазе на биомасу

-Четири школе су прешле на биомасу, енергана је у овом тренутку на гас, али интензивно разговарамо о томе и да енергана пређе на биомасу, затим објекат Опште болнице који се реконструише би такође требало да добија енергију од биомасе. Радимо и на пошумљавању задњих неколико година а тај тренд ће се наставити. Ако свему томе додамо оно што радимо на Регионалној депонији када је реч о третирању отпада, затим са Водоводом када је реч о капиталној инвестицији – изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода намеће се закључак да Пирот озбиљан новац улаже у побољшање животне средине-казао је Васић.  

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine