Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пред одборницима Скупштине града Пирота, на сутрашњој седници, наћи ће се неколико изузетно важних тема. Већници града дали су своју сагласност на Просторни план града Пирота као документ од посебног значаја, неколико одлука, такође, из области урбанизма и планирања, као што су планови генералне регулације “Крупац”, “Суково”, “Китка” и План детаљне регулације за соларно постројење на територији Доброг Дола. С обзиром на важност ових питања, као и осталих тема дневног реда, очекује се да и одборници дају своје гласове, каже председница Скупштине града, др Милена Димитријевић.

“Прва тачка дневног реда је доношење Просторног плана града Пирота. То је кровни плански документ просторног развоја града. У погледу просторног развоја и визије града Пирот настоји да буде конкурентан град, функционално интегрисан у окружењу, очуваног и заштићеног културног наслеђа, квалитетне животне средине са развијеном инфраструктуром, привредом и институцијама. Одлука о изради Плана донета је још у марту 2019. године, и хоћу да истакнем колико је дуго трајала припрема. Зато је тако детаљан, документован и са много података. То је Просторни план до 2035. године. Рађен је тако дуго да би био што квалитетнији, а познато је да је површина коју Пирот заузима трећа по разуђености у Србији. Планом се обухватају, чак 1.232 квадратна километра простора са 74 катастарске општине”- каже др Димитријевић.

Председница Скупштине, др Милена Димитријевић, истиче да је поред планова детаљне регулације “Крупац”, “Суково” и “Китка”, веома важан план за соларно постројење на катастарској парцели Добри До.

“За развој нашег града, обновљиве изворе енергије је врло важан План детаљне регулације за соларно постројење у Добром Долу. Реч је о иницијативи једне француске компаније да на површини од 111 хектара изгради соларну електрану. То је велика ствар за овај део Србије и наш град, јер ћемо на тај начин дати велики допринос заштити животне средине и ово је одличан пројекат који ће локална самоуправа максимално подржати”.

Једна од тема која је, такође, веома важна у циљу смањења незапослености јесте трогодишњи Локални акциони план запошљавања.

“Планом су утврђени програми и мере које ће се реализовати у трогодишњем периоду. Реч је о јавним радовима, стручној пракси, субвенцијама за самозапошљавање и обукама за дефицитарна занимања. То се финансира из буџета града. За ову годину издвојено је 19 милиона динара, а наредне две године по 19,5 милиона. Програмима ће бити обухваћено 367 незапослених лица”- изјавила је председница Скупштине града, др Милена Димитријевић.

Одборници ће, поред осталог, разматрати одлуке из имовинско правне регулативе, Одлуку о пренамени објекта Пољопривредне, саветодавне и стручне службе, приступање изради Одлуке о месним заједницама, утврђивање радног времена Апотекарске установе Пирот и измену Програма пословања ЈП “Комуналац”. 

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine