Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Седницу Градског већа обележило је неколико тема из области урбанизма, градске проблематике, планова локалне самоуправе за наредни период и рада и функционисања јавних предузећа и установа. Градски већници најпре су разматрали и усвојили предлог Просторног плана града Пирота, као врло важног урбанистичког документа. Разматрана је и одлука о изради урбанистичких планова “Крупац”, “Суково”, локалитета за експлоатацију минералних сировина “Китка” и соларног постројења у Добром Долу. Већници су, поред осталог, разматрали и Локални акциони план запошљавања за период од 2021. до 2023. године, као и Програм коришћења средстава Буџетског фонда за енергетску ефикасност. Градоначелник Пирота, Владан Васић, најпре се осврнуо на Просторни план града Пирота као најзначајнијег урбанистичког плана и основе за израду других планова. 

“Просторни план за један град, у урбанистичком смислу, је што и Устав за државу, и зато је значајно да одборници у петак, на седници Скупштине града, изгласају Просторни план града Пирота којим су сагледане све раније одлуке везане за забрану изградње малих хидроцентрала на територији Старе планине, превођење Топлодолске реке, за правце развоја који су усаглашени са нацртом Просторног плана Србије, због чега се и даје ресорном министарству на сагласност. Чули смо и њихово мишљење, мишљења грађана, све је усклађено и надам се да ће одборници усвојити овај плански акт и омогућити у урбанистичком смислу даљи развој града”- рекао је градоначелник Васић.

Из ове теме произашла је и друга тема дневног реда у коју је уврштено неколико планова детаљне регулације и генералних планова.

“План детаљне регулације соларне енергане Добри До је можда најинтересантнији. Постоји велико интересовање инвеститора за изградњу соларних електрана на територији Пирота. Ово је прва конкретнија ствар и надам се да ће доћи до реализације тог посла. О озбиљности инвеститора сведочи податак да су на путу да реше имовинске односе за парцелу од 111 хектара, а са друге стране финансирају План детаљне регулације. То говори о озбиљности, а колико је та инвестиција велика говори податак да је ХЕ “Завој” снаге 80 мегавати, а соларно постројење око 75. Спремни смо да изађемо у сусрет инвеститорима, помогнемо око свих питања и да те инвестиције заживе” – каже Васић.

Пирот је међу првим градовима у Србији који је у потпуности испоштовао законску процедуру и урадио трогодишњи Локални акциони план запошљавања. Ове године из буџета града биће издвојено око 19 милиона динара за реализацију мера запошљавања.

“Урађен је План који у трогодишњем периоду приказује шта ћемо радити. После његовог усвајања кандидоваћемо се у ресорном министарству за додатна средства, односно за удруживање средстава, а ми смо одвојили око 19 милиона динара. Почетком маја ћемо расписати конкурсе за све намене. Као што знате и у прошлом периоду је тридесетак људи имало прилику да обавља стручну праксу, реализовани су јавни радови, за самозапошљавање је новац издвајан, тако ће бити и овог пута”- изјавио је Васић.

Када је реч о Буџетском фонду за енергетску ефикасност Васић је подсетио да се почело са ревитализацијом фасада зграда, а овог пута је акценат на индивидуалним домаћинствима, која могу да се кандидују за средства. Град је ушао у пројекат заједно са Министарством за енергетику, и очекује се да и оно издвоји 5 милиона динара, колико  је Пирот издвојио за ове намене. Власници приватних домаћинстава моћи ће да замене столарију, купе енергетски ефикасније пећи, промене фасадну облогу и слично. Заједно са министарством финансираће се до 50 посто вредности инвестиције.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine