Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Министарка привреде у Влади Србије, Анђелка Атанасковић, са својим сарадницима данас је обишла Компанију “Тигар” а.д. у Пироту. У присуству менаџмента Компаније, начелнице Пиротског округа, Драгане Тончић, и градоначелника Пирота, Владана Васића, обишла је највећи производни погон Тигра – Фабрику “Обућа”. Посета министарке Атанасковић Тигру оцењена је као изузетно значајна, с обзиром да се у даљем опоравку пиротског гиганта, који последњих месеци остварује веома добре пословне резултате, очекује помоћ државе, као што је било и у досадашњем периоду. 

Помоћник генералног директора Тигра, Данијела Алексов, каже да је обиђен погон у којем се дневно, у три смене, производи седам до осам хиљада пари обуће. Оваква упошљеност капацитета и стабилно пословање није било могуће без помоћи државе. Помоћ се пре свега огледала у елиминацији заосталих дуговања из периода 2012. године. Тигар је на прагу усвајања новог УППР-а који ће, уз растерећење дугова, бити гарант будуће финансијске стабилности. Тигар у овом тренутку 80 посто своје производње реализује на ино тржиштима.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, изразио је велико задовољство што је министарка привреде, Анђелка Атанасковић, посетила Тигар а.д. То је значајан сигнал граду Пироту и Тигру да држава води рачуна о овој Компанији.

“Да би град био стабилан мора економски да послује добро. Тигар је са хиљаду и више упошљених радника и те како битан за Пирот. После велике интервенције државе да се дугови пролонгирају и претворе у државни капитал успостављено је стабилно стање. Чека нас још један велики потез, а то је усвајање УППР-а и евентуално налажење стратешког партнера, односно приватизација. Велико је задовољство што радници примају редовно плату, да се уплаћује порез, што се види и у градском буџету. Ми очекујемо до краја године још хиљаду нових радних места у граду, хиљаду нових људи који ће примати зараде и плаћати порез на њих. То је један покретачки ланац економије, почев од тога да ће пиљара заживети, да ће и она имати новог радника, преко пијаце и станоградње. Од доброг рада привреде зависи како ће град функционисати. Ми у Пироту имамо срећу јер је ту Мишелин, Тигар а.д. развија се текстилна индустрија, имамо много малих послодаваца, грађевинска оператива је добра, ускоро ћемо градити гасовод. Није случајно да смо у последњих десет година скочили сто места унапред, ако се погледа листа Србије према просечној заради. И то, поред осталог, говори о развоју града”- рекао је градоначелник Васић.

Начелница Пиротског округа, Драган Тончић, такође је истакла да је привредни раст од великог значаја. Регионални развој, нарочито на југу Србије, је битна карика за даље пословање и развој привреде.

“Пиротски округ има више од 90 хиљада становника. Од тога имамо 862 компаније и 2.157 предузетника. Ово је бројка за респект. Послодавци и у времену пандемије се труде да задрже своје раднике јер су свесни да је савремено друштво богатије за људски ресурс. Визија је не само да се задрже стари радници већ да се упосле нови, јер ћемо тиме добити стабилнији систем и стабилнију државу”- изјавила је начелница Тончић.

Министарка Атанасковић је најпре рекла да је први пут у Пироту и да је први пут имала прилику да види како се прави обућа од гуме. Посебно је задовољна структуром запослених у Тигру.

“Одушевљена сам, најпре, што има доста женске и младе радне снаге. Драго ми је што и у овој индустрији могу да парирају мушкарцима. Чула сам да 80 посто производа завршава у извозу. Мени је драго да Тигар опстаје у овим тешким временима и да су запошљени у Тигру велики борци. То се видело и када су 2015. године добили први УППР и када је држава конвертовала дуговања и спасила их од много горе ситуације. Успели су да се опораве и да сами крену даље, да праве нове производе, да једноставно себе покрену. Драго ми је да се фирме саме покрену и траже решење. Сада се измирују све обавезе према држави и према радницима, а то је најбитније. Радимо на изналажењу стратешког партнера, ради се нов УППР, који ће у мају бити усвојен, тако да ћемо наћи решење за Тигар што је врло битно за град. Разговараћу и са градоначелником да видимо шта све може да се помогне, јер је инфраструктура најбитнија за долазак инвеститора”- рекла је министарка Атанасковић.

Министарка Атанасковић је на крају додала да ће држава и даље бити велика потпора Тигру. Управо из тог разлога она је са својим сарадницима и посетила ову велику Компанију. 

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine