Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Инвеститори који желе да граде соларне енергане показују велико интересовање за пиротско подручје, пре свега, због чињенице да је Пирот један од градова са највише сунчаних дана. Досадашње најаве у протеклом периоду нису реализоване, а сада је много конкретнија ситуација, с обзиром да је француски инвеститор –  Компанија “IEL PV South d.o.o. Beograd”, упутио писмо о намерама и захтев да на територији града Пирота, односно локацији око села Добри До изгради велику соларну енергану капацитета до 75 мегавати, изјавио је за Пиротске вести, градоначелник, Владан Васић.   

“Да би људи схватили колико је то велика соларна енергана треба рећи да је инсталисана снага ХЕ “Завој” 80 мегавати. Дакле, то је енергана која би производила струју од енергије сунца капацитета сличног  ХЕ “Завој”. То је велика инвестиција и неопходни су опсежни припремни радови. Треба урадити озбиљне трафостанице, далеководе, путну инфраструктуру до парцеле и на самој парцели. Дакле, реч је о веома захтевном пројекту. Зато се почиње од планског документа. Инвеститор је спреман да финансира План детаљне регулације “Соларна енергана Добри До”, а да читав поступак води наше Јавно предузећа за планирање и уређивање грађевинског земљишта. Ми ћемо на наредној седници Скупштине града донети одлуку о приступању изради Плана детаљне регулације који ће проћи све фазе, од нацрта, раног јавног увида, јавног увида, сагласности свих предузећа, месних заједница, грађана и одборника”, каже Васић.

Он очекује да у септембру План буде усвојен, како би следеће године у ово време, ако све буде по плану и ако се најаве обистине, почели припремни радови и радови на изградњи Соларне енергане Добри До.

“То је веома важно за наш град, пре свега због промоције обновљивих извора енергије. Реч је о најбољем обновљивом извору енергије који никог не угрожава ни по ком основу. Нема ту ни довода ни одвода воде, нема угрожавања животне средине у било ком смислу, а са друге стране то је почетак интересовања великих инвеститора за наш крај. За сада имамо писмо о намерама, разговарали смо са инвеститорима два пута, и ја се надам да ће се ово остварити. Сада смо на почетку, а то је доношење одлуке о изради Плана детаљне регулације за ову енергану”- рекао је Васић.

Парцела је сва под каменом и ниским растињем, пољопривредно земљиште осме класе и заузима простор од 111 хектара.  

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine