Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот дужи низ година финансира пројекте верских заједница. Тако ће бити и ове године, и тим поводом расписан је конкурс који ће трајати до 20. марта ове године. За конкурсно финансирање верских заједница одвојено је пет милиона динара и вероватно ће приликом ребаланса Буџета бити издвојена још два милиона, како би се наставиле пројектне активности од посебног значаја, не само за Нишку епархију Српске православне цркве, већ и за град Пирот каже, поред осталог, Бојан Ранђеловић, члан Градског већа задужен за ванпривреду.

“Прошле године смо започели два значајна пројекта Нишке епархије Српске православне цркве и везана су за Пазарску цркву у Пироту. Прва фаза је конзервација и рестаурација иконостаса и икона, а други пројекат, који је такође у првој фази, јесте реконструкција Парохијског дома. За реконстукцију иконостаса Управа града је издвојила три милиона и сто хиљада динара. Иконостас је под заштитом Завода за заштиту споменика културе из Ниша и врло је битан са аспекта културно историјске и уметничке вредности. Према оцени конзерватора и владике нишког, Арсенија, један је од најлепших иконостаса у Србији и највреднији у Нишкој епархији. Укупна вредност овог пројекта је 29 милиона динара. Већ је почела рестаурација са лиценцираним конзерваторима и растаураторима из Београда. Велики је новац у питању и локална самоуправа ће фазно издвајати средства за његову реализацију. Очекује се и помоћ Епархије нишке”- каже Ранђеловић.

Парохијски дом у Пазару је такође под заштитом Завода за заштиту споменика културе из Ниша, каже Ранђеловић, и прошле године је издвојено за његову обнову четири милиона и сто хиљада динара. За другу фазу радова, вероватно и завршну фазу, издвојиће се нова средства. Већ је замењена кровна конструкција, столарија и започети су унутрашњи радови. Следи завршна фаза радова на унутрашњем уређењу, а затим и фасади. Ранђеловић је подсетио да је изграђен нов Парохијски дом у Тијабари, а у последњих четири до пет година око десетак верских објеката је реновирано у руралним срединама на територији Пирота. Прошле године је град финансирао израду елабората заштите икона из потопљене цркве села Завој.

Извор: Пиротске вести

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine