Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у понедељак, 01. фебруара у 14 сати у Великој сали Скупштине града одржан је састанак директора школа из Бабушнице, Беле Паланке и Пирота и др Габријеле Грујић, помоћнице министра за дуално образовање и васпитање. Састанку је присуствовала и помоћница градоначелника Пирота, задужена за ванпривреду, Милица Голубовић.

Циљ и тема састанка је унапређење плана уписа за дуалне образовне профиле у складу са потребама привреде. Како  је новинарима казала помоћница Грујић, ово је једна у низу посета окрузима широм Србије који за циљ имају што квалитетније дуално образовање у Србији.

-Дуално образовање младима нуди функционално образовање, а то значи да су они одмах по завршетку школе запошљиви. Сви млади који желе да се школују по овом моделу моћи ће да наставе образовање и на факултетима по истом систему, о чему се већ преговара са факултетима. Овај регион се снажно економски развија, а образовање је управо стуб економског развоја јер компаније које долазе у нашу земљу увек наводе образовање као кључно приликом доношења одлуке о останку у Србији. Зато младима треба да понудимо да остану у својим градовима, својој земљи, да очувамо породице у крајњој инстанци. У систему имамо 47 дуалних профила, од наредне школске године 52, тако да сви ученици који се определе за овај систем образовања, сигурно неће погрешити. Дајемо могућност младима да будућност граде у својој земљи-казала је помоћница Грујић.

Помоћница градоначелника Милица Голубовић изразила је задовољство због чињенице да се у Пироту организује овако важан састанак.

-У Пироту постоје стручне школе које одлично раде годинама са својим ученицима. Систем дуалног образовања је иновативан, и пиротске школе га успешно реализују. Циљ је да после завршене средње школе наша деца имају запослење, имају могућност да остану у свом родном граду и својој родној земљи. Град Пирот снажно подржава систем дуалног образовања од самог почетка-казала је помоћница Голубовић.

Извор: Пиротске вести

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine