Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Кризни штаб у Пироту данас је на конференцији за медије упознао јавност са тренутном епидемиолошком ситуацијом. Том приликом поручено је грађанима да је неопходно поштовање свих превентивних мера јер је ситуација у Пироту и округу несигурна са тенеденцијом да постане неповољна.


Командант Штаба, градоначелник Владан Васић, истакао је да нема места паници, али ни опуштању. Сви треба да поштујемо мере, ситуација у окружењу није баш повољна, нагласио је Васић и додао да ће се у даљем периоду инсистирати на поштовању свих мера, појачаће контролу у објектима где се људи окупљају, а радиће се и на едукацији становништва, пре свега деце у основним и средњим школама.

С обзиром да предстоји и период слава Васић је апеловао на грађане да обележе славу у оквиру своје породице.

Завод за јавно здравље Пирот перманентно прати ситуацију у Пироту и округу о чему извештава све кризне штабове. Директорка ЗЗЈЗ Пирот, др Елизабета Алексић, изнела је податке од појаве коронавируса до данас. Према њеним речима подаци из септембра да је 11 људи било позитивно на Цовид 19, а три пацијента су преминула, не треба да уноси панику, али треба да нас позове на одговорност и поштовање свих мера превенције - ношење маски, држање физичке дистанце и дезинфекција.

Директор Дома здравља Пирот, др Радован Илић, рекао је овом приликом да је ово календарски гледано врло интересантан временски период када је нормално очекивати повећану појаву капљичних инфекција, прехладе, грип, па и Цовид 19. Сви пацијенти се клинички сагледавају у Цовид амбуланти, где се на основу одговарајућих параметара пацијенти процесуирају даље. Не треба изгубити из вида и потенцијални грип, у чију сезону полако улазимо, а све превенетивне мере треба применити и због осталих капљичних инфекција, каже Илић.

Директор Опште болнице Пирот, др Горан Петровић, објаснио је да је болница секундарна здравствена заштита при чему сви пацијенти који прођу Цовид амбуланту и који су сумњиви на Цовид бивају упућени у Општу болницу на додатно испитивање. Пацијенти који немају значајне налазе враћају се лекару опште праксе за одгварајући третман, док они који су имају индикације за хоспитализацију збрињавају се у болници. На Грудном одељењу Опште болнице Пирот тренутно се налазе два пацијента сумњива на Цовид, из Димитровграда.

Командант Градског кризног штаба Владан Васић истакао је да ће чешће заседати Кризни штаб и у складу са ситуацијом пооштраваће мере.

На питање новинара да ли се пиротска болница планира за Цовид болницу, др Петровић је рекао да се Пирот не планира за Цовид болницу, али да имају Цовид јединицу где имају шест кревета.

Када је реч о пацијентима из Пирота који су преминули прошлог месеца директор Опште болнице објаснио је да се радило о пацијентима који су имали придружена обољења.

Др Радован Илић је додао да је наложено свим правним лицима да у оквиру своје институције именују Цовид контролора који ће имати обавезу да контролише поштовање препоручених епидемиолошких мера.

Извор: Плусонлине

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine