Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Пироту се квалитет ваздуха тренутно контролише на два мерна места, у индустријској зони и у центру града. Контролише се концентрација сумпор диоксида, чађи, азот диоксида и таложних материја у падавинама.
Да би добили реалну слику, односно правилну процену квалитета ваздуха неопходна су савременија испитивања значајнијих параметара, као што су концентрација суспендованих честица, које су и најштетније по здравље људи и концентрација приземног озона.

За оваква испитивања тренутно недостаје адекватна опрема, али ће се то у најскорије време променити. Наиме, данас је у Градској управи презентован пројекат Аутоматске мерне станице квалитета ваздуха, која ће омогућити ова додатна испитивања.  

Небојша Иванов, директор Регионалне санитарне депоније каже да је поред заштите змљишта и вода, од стране Градске управе Пирот покренута иницијатива која се односи на заштиту квалитета ваздуха, а први задатак је набавка и инсталирање аутоматске мерне станице.

    Реч је савременој технологији која мери квалитет ваздуха у реалном времену, тако да ће преко апликације грађани о томе моћи у сваком тренутку да се информишу. Предрачунска вредност опреме је око 16 милиона динара, а према урађеној студији, станица ће бити постављена поред Техничке школе, каже Иванов.
Средства су једним делом обезбеђена у буџету Града, док ће недостајућа средства бити обезбеђена из донација, каже заменик градоначелника Милош Цолић.
Иницијативу је поздравио и Миленко Јовановић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине.
Суспензионе честице представљају смешу дима, чађи, прашине и киселине, уз тешке метале попут олова, кадмијума, никла и арсена, а настаје као последица комбинованог утицаја грејања, саобраћаја и индустрије. Уз те ПМ-10 увек иду и ПМ 2.5 честице које још лакше доспевају у организам јер су ситније, и управо оне са собом носе тешке метеле. Суспендоване честице, које су најодговорније за загађење ваздуха у највећем броју градова и насељених места, представљају највећи ризик по здравље људи јер су често носиоци тешких метала и других токсичних једињења присутних у ваздуху и који са њима доспевају преко респираторног система у људски организам.

Извор: Плусонлине

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine