Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас су у посети петој по реду Ткачкој колонији коју је подржао Град Пирот, биле високе званице међу којима су и амбасадорка Канаде Кети Чаба, као и супруга амбасадора САД у Србији Ен Годфри. Оне су се опробале и у ткању пиротског ћилима, а своје прве редове ћилима изаткале су уз помоћ искусних пиротских ткаља. На петој по реду Колонији учествује ограничен број ткаља, због епидемиолошке ситуације, из целе Србије, посебно Војводине. У петак ће Ткачку колонију посетити и највиши представници амбасаде Аргентине у Србији.


Колонију је заједно са представницима амбасада, али и Етно мреже, посетио и градоначелник Пирота мр Владан Васић који је истакао да је захваљујући напорима Града али и НАЛЕД-а и Етно мреже, пиротски ћилим постао познат и цењен и ван граница наше земље.

- Мислим да је ово одлична промоција Старе планине, пиротског ћилима, да жене из других градова науче овај занат а да Етно мрежа ствара нове могућности за креативне жене из Пирота али и целе Србије-казао је градоначелник Васић.
Ен Годфри, супруга амбасадора САД Ентонија Годфрија није крила одушевљење оним што је видела на Ткачкој колонији, а уз асистенцију искусних пиротских ткаља изаткала је и своје прве редове пиротског ћилима.

-Јако ценим и вреднујем ову врсту рада, иначе се и сама доста бавим ручним радом. Испрва је требало да дођем на један дан заједно са дипломатама, међутим, када сам видела радове, замолила сам да дођем овде и учим како се тка пиротски ћилим-казала је Годфри.


Амбасадорка Чаба је истакла да је очување заната попут пиротског ћилима од изузетне важности.

- То је за нас приоритет, као и родна равноправност-казала је амбасадорка Чаба, која је и главни покровитељ колоније.

Пета Ткачка колонија одржава се од 4. до 7. августа на Старој планини, у Планинарском дому Дојкинци, а организовали су је кровно удружење произвођача рукотворина Етно мрежа и Град Пирот, уз покровитељство амбасада Канаде и САД. Због епидемиолошке ситуације и поштовања мера, овога пута учествује мањи број ткаља, али све су расположене да открију своје мале трикове, које су годинама усавршавале.


Председница Етно мреже Виолета Јовановић указује да покровитељство амбасада Канаде и САД Ткачким колонијама говори о пажњи коју ова врста садржаја изазива у свету, а посебно у дипломатским круговима.

- То говори да наше рукотворине имају перспективу и у туристичком и економском смислу и зато им је потребна подршка државе да из заната себи обезбеде плату кроз пласман рукотворина као пословних поклона и туристичких производа – рекла је Јовановић и додаје да би добра основа за подршку било закона о занатству.

Према њеним речима, помогло би уколико би се у туристичким местима отварале галерије у којима би се представљали стари занати и продавале рукотворине.

Славица Ћирић, из Удружења за очување старих заната Дамско срце казала је да су креативне Пироћанке чувари пиротског ћилима.

- Осим што преносимо знање женама из других градова, ми имамо и различите едукације, размењујемо искуства, проблеме а све са циљем очувања уметничких заната који су на рубу опстанка-казала је Ћирићева.

Извор: Пиротске вести

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine