Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Почетком марта објављен је конкурс општине Пирот за финансирање пројеката за реализацију Локалног плана акције за децу. Јавни конкурс за финансирање пројеката ЛПА за децу расписан је 05.марта и закључно са 04.априлом је рок за подношење пријава, истакла је Надица Адамовић, шеф Одсека дечје заштите.

Укупан износ средстава за ову сврху је 2,5 милиона динара.


- На конкурсу могу да учествују све институције које се баве проблемима деце, невладине организације, удружења грађана, али и појединци који својом стручношћу могу да допринесу реализацији ЛПА. Области које ће се финансирати су смањење сиромаштва код деце, квалитетно образовање за децу, боље здравље за сву децу, унапређење положаја и права деце са сметњама у развоју, заштита деце без родитељског старања, заштита деце од насиља, злостављања, занемаривања и искоришћавања, навела је Адамовићева.

Ових дана Надица Адамовић и Бобан Николић, помоћник председника општине за ванпривреду, присуствовали су конференцији под називом Интерсекторска сарадња у заједници – „Дете у фокусу“.

- То је у ствари пројекат Заједнице за децу, умрежавање заједнице према моделу усмереном ка детету, и овај пројекат спроводе Wорлд висион Аустриа, Агроинвест Фондација Србије и отворени клуб МОДС у сарадњи са Западно-балканским институтом уз подршку делегације Европске уније у Србији и Аустријске развојне агенције. Овај пројекат траје већ годину дана, имали смо до сада две конференције и неколико радних састанака, а Пирот је у том пројекту био пример добре праксе осталим учесницима које су чинили представници из Ужица, Књажевца, Новог Сада и Крушевца, објаснила је Адамовићева.

Заправо, Пирот је пример добре праксе по примеру добре сарадње са институцијама које се баве децом, управо та интерсекторска сарадња која је у Пироту веома успешна и развијена, а то подразумева да је и ЛПА представљен на овом пројекту, рекла је Адамовићева и додала да су између осталог имали прилку и да чују искуства гостију из Румуније и Бугарске, као и примере добре праксе из Велике Британије.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine