Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У понедељак, 09. марта 2015. године у 12 часова, у свечаној сали општине Пирот одржан је инфо састанак – презентација пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији“, финансиран од стране Немачке владе и суфинансиран од стране општине Пирот. Пројекат је усмерен на економско оснаживање становништва у Пироту и омогућава запошљавање маргинализованих лица.У Пироту је, само у оквиру овог пројекта, у периоду 2013-2014 грантовима у опреми подржано 48 лица. Поред појединачних грантова, у Пироту је подржано оснивање и две кооперативе од којих једна, за производњу пиротске пеглане кобасице, ради већ годину дана, а друга, која је у процесу регистрације и бавиће се рециклажом метала и пластике, добиће опрему у вредности од 15.000,00 евра и то пресу за метал, маказе за гвожђе, индустријску вагу и алат.

Шанса незапосленом становништву да конкурише за грант у опреми вредности 1.200,00 или 2.400,00 евра са којом ће започети мали бизнис пружа се у оквиру инфо кампање у марту и априлу, која се реализује у сарадњи са општином и пројектним партнерима, према следећем распореду:

Потенцијални кандидати, који имају реалне и одрживе пословне идеје за започињање или развој сопствене економске активности – пословне делатности, у складу са  постојећим Стратегијама локалног развоја, могу да конкуришу за одобравање донације.
Одобрене донације биће додељиване искључиво у виду опреме, без готовинских исплата.

Корисници, они који потпишу уговор о донацији, имају обавезу да региструју делатност најкасније до момента добијања опреме, да похађају пословне обуке, обаве 10-15 часова рада за локалну заједницу, и да изврше повраћај 10 одсто за грант од 1,200, односно 20 одсто за грант од 2,400 евра.

О пројекту:

Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији“ хуманитарна организација Хелп реализује од маја 2013. године до краја децембра 2016. године, уз донаторску подршку Немачке Владе и циљних градова и општина Пирот, Ниш и Смедерево.

Општи циљ пројекта је укључивање маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у друштвени и економски живот земље и смањење сиромаштва међу циљним групама. Главне активности ће се концентрисати на отварање нових радних места путем помоћи грантовима у опреми малим бизнисима и кооперативама, обезбеђивање пословних и стручних обука и образовања као и организовање тематских радионица и пратећих активности умрежавања подржаних корисника из маргинализованих група и релевантних институција и организација.

Саопштење ХЕЛП-а

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine