Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пирот, 11. јул 2019.– У новембру ове године премијерно ће бити приказан видео о пољопривредним и прехрамбеним производима и традиционалним рукотворинама из Србије са географском ознаком који имају посебан значај за препознатљивост једне земље и њених градова и региона јер јачају имиџ територије и локални идентитет становништва и извор су економске снаге средина у којима настају.


Видео снимају НАЛЕД и Етно мрежа уз подршку швајцарске развојне сарадње, а поред 57 производа заштићених у Србији географског ознаком као што су лесковачки ајвар, футошки купус, ариљска малина, сјенички сир, пиротски ћилим, бездански дамаст, у филму ће се наћи и аутентичне рукотворине попут стапарског ћилима, књажевачких двопређних чарапа, текеришког пешкира, банатске шаре и др.
Први кадрови снимљени су на данас завршеној ИВ међународној ткачкој колонији коју је у Дојкинцима организовала Етно мрежа, у партнерству са Пиротом и Сомбором, НАЛЕД-ом и локалном занатском задругом “Дамско срце” и уз подршку амбасада Канаде и САД. Колонија је јединствен формат за очување и промоцију ћилимарства и технике ткања као једног од истакнутих традиционалних заната, а истовремено и магнет за странце и туристе да дођу на Стару планину по аутентичне производе попут ћилима, качкаваља и пеглане кобасице, који у Београду немају своје продајно место.
– Рукотворине чине саставни део културне и туристичке понуде, доносе приход женама у унутрашњости и помажу њиховој друштвено-економској афирмацији. Као покровитељ овогодишње колоније у Дојкинцима анимирала сам колеге дипломате да подржимо деловање Етно мреже кроз учешће у колонији и куповину ћилима и рукотворина жена на селу – изјавила је амбасадорка Канаде Кати Чаба.
Она је посетила колонију с колегама из амбасада САД, Аустралије, Индије, Белгије, Бразила, Швајцарске, Шведске, Бугарске, Норвешке и ЕУ и заједно су доделили признања деци из пиротског краја за најбоље ликовне радове с мотивима са ћилима и упознали знаменитости и лепоте Старе планине.

– Колумбијска кафа, шампањац, фета сир, лесковачки ајвар и пиротски ћилим су производи који носе географску ознаку као потврду квалитета и аутентичности. Рад на увођењу и доследној примени ГИ ознака за традиционалне и аутохтоне производе у Србији одвија се уз подршку Швајцарске и наша искуства су таква да су производи са ГИ ознаком печат швајцарске гастрономије и озбиљан извор прихода у туризму – истакао је амбасадор Швајцарске Филип Ге.

Председница Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић додала је да рукотворине, занатски производи и храна са географским пореклом могу да буду генератор локалног развоја ако се занатлијама и произвођачима понуде подстицаји за дизајн, паковање и пласман производа.

– Осмишљен програм субвенција за самозапошљавање генерише породичне мануфактуре и одржава радна места заснована на генерацијама преношеним знањима и вештинама људи у изради производа аутентичних за поднебље са којег потичу – нагласила је Јовановић.

Извор: Пиротске вести

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine