Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Подаци о вишку запослених у органима локалне самоуправе биће познати када буде завршена њихова рационализација, рекла је данас на 6. седници Председништва Сталне конференције градова и општина – СКГО, потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.


Члан председништва СКГО је и председник општине Пирот, мр Владан Васић, који је присуствовао седници Председништва.

Локалним самоуправама је неопходна рационализација како би оне постале одрживе, а многе од њих ће морати да своје финанасије “утерају у ред”, рекла је Удовички истакавши да се ове године креће од “регистра” који броји око 60.000 запослених у установама и институцијама и 70.000 у јавним предузећима.

Према њеним речима, програм рационализације ће трајати три године и неће се спроводити линеарно.

Подсетила је и да ММФ тражи смањење од пет одсто, што је у односу на 60.000, износи 3.000, али је додала да ће у неким општинама и градовима то бити више, а у неким мање.Као пример је навела попуњеност буџета, па тако, казала је, општине са стабилним буџетима неће морати да отпуштају раднике, док ће они са презадуженим буџетима то морати да отпуштају и више од пет одсто запослених.

“У овој фази рационализације узећемо у обзир и локална и јавна предузећа, иако се државни сектор не бави јавним предузећима, али у овом случају пошто су блиско повезана, гледаћемо их заједно”, рекла је Удовички на састанку Председништва Сталне конфереције градова и општина.

Општина Пирот је један од ретких позитивних примера, која нема вишка запослених и стабилно послује.

Основна тема седнице Председништва била је разматрање сета нових законских решења у области локалне самоуправе, нацрт Закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи, нацрта Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе и нацрт Закона о изменама и допунама Закона о комуналној полицији.

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine