Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Млади говорници из Пирота, Ниша и Јагодине данас су се састали на једном месту и суочили своје ставове о једној значајној теми – образовању. Једна екипа бранила је тезу да образовани програм треба да буде организован према појавама, феноменима, интердисциплинарним концептима, уместо класичног система по наставним предметима. Друга је пак екипа то покушала да оповргне. Све ово организовано је у оквиру Европске школе дебате, која  је пројекат који организују Информациони центар Европске уније, ЕУ инфо кутак Ниш и дебатна академска мрежа Отворена комуникација уз подршку Делегације Европске уније.

Циљ овог пројекта је едукација средњошколаца и студената о Евроспкој унији, процесу европских интеграција и вештини дебатовања. Тема ове дебате била је „Образовање – Овај Дом верује да образовни програм треба да буде организован према појавама/феноменима/интердисциплинарним концептима, уместо подељен по предметима“.

Школу дебате је у претходних 5 година похађало више од 300 средњошколаца и студената из више од 30 градова широм Србије, а организовано је више од 30 јавних дебата. У мају сваке године у оквиру промоције Дана Европе, завршна дебата и церемонија доделе диплома одржава се у Народној скупштини Републике Србије, рекла је Данијела Вучић, менаџер ЕУ Инфо кутка Ниш.
Један од чланова жирија био је и градоначелник Пирота Владан Васић, који је истако значај оваквог вида неформалног образовања и едукације посебно за ученике који долазе из мањих средина

Мина Рајковић, ученица Гимназије “9. мај” из Ниша, један је од учесница дебате и члан је тима који заступа “владу” односто њен тим је за уводјење интердисциплинарног образовања. Тим “владе” поред Мине сачињавали су и Матија Станковић и Андјела Недељковић.
Представник “опозиције” Матија Станојевић, ученик Техничке школе Пирот, био је такодје наш саговорник. У његовом тими су и Душан Здравковић и Ирина Цветковић.

Поред Владана Васића градоначелника Пирота у саставу жирија били су и Миљана Пејић из дебатне академске мреже Отворена комуникација  и Братислав Димитријевић, педагог Техничке школе из Пирота.
Жири је оценио да су дебатери који су се залагали за Уводјење интердисциплинарног образовања, односно тим “владе”  боље и јасније аргументовали своје ставове и они ће наступити на финалном такмичењу у Београду. Приницип дебата је да учесници не износе своје ставове, већ аргументују унапред задату тезу и на основу тога дебатују.

Извор: Плусонлине

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine