Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Помоћник градоначелника задужен ресорно за пољопривреду Горан Поповић, данас је на конференцији за новинаре позвао све власник регистрованих пољопривредних газдинстава из нашег града, да конкуришу за добијање субвенција на овогодишњи конкурс Фонда за развој пољопривреде Града Пирота који је ове суботе објављен и пријаве већ могу да се подносе. Сву документацију заинтересовани могу добити у Услужном центру, а ове године ће се путем Фонда за развој пољопривреде, у развој ове области уложити 58 милиона динара.


- Од тог износа 55.2 милиона је намењено исплатама субвенција за пољопривредне произвођаче. Највеће инвестиције су субвенције за увећање физичке имовине пољопривредних газдинстава. Те субвенције износе 42.2 милиона динара. Куповина пољопривредне мехазације, квалитетних приплодних грла, садног материјала, опреме за наводњавање, опреме за пчеларство, повртарство и тако даље, суфинансираће се са максимално 50 посто, до 800.000 динара по једном пољопривредном газдинству. Следећа мера је суфинансирање осигурања, ове године смо за ову меру издвојили 4.5 милиона динара. Субвенција ће у овој години за ове намене бити нижа него прошле године. Препорука Министарства пољпривреде је да сви заједно учествујемо у ризику, па ће тако учешће Града преко Фонда бити 40 посто, учешће државе исто толико, док ће и сами власници газдинстава учествовати са 20 процената-казао је Поповић и додао да је за вештачко осемењавање издвојено 3.5 милиона динара.
- Износ субвенције по једном осемењеном грлу износиће 2.000 динара. Прошле године је тај износ био дупло мањи. Дошло је до повећања цене вештачког осемењавања на терену па смо желели да на овај начин смањимо трошкова произвођачима. За суфинансирање кредита смо издвојили 1.5 милиона динара. За сада су се јавиле две банке ОТП и Комерцијална банка, очекујемо да се јави још нека банка. Издвојили смо даље 3.5 милиона динара за куповину опреме за прераду млека и меса на пољопривредним газдинствима. Ово посебно желим да истакнем јер ми у овој години планирамо да завршимо заштиту географског порекла пиротске пеглане кобасице и добар део средстава је издвојен за опремање малих радионица где ће се производити пиротска пеглана кобасица. Сви они ће у каснијем периоду морати да региструју и предузетничко друштво како би могли да се баве прерадом меса. За посете сајмовима, стручне екскурзије, едукације, издвојили смо 2.8 милиона динара-казао је Поповић.

Новине на овогодишњем конкурсу

По његовим речима, новине у овогодишњем конкурсу је да ће износи субвенција бити исплаћивани без ПДВ-а јер за то не постоји законска могућности, а такође, сви који желе да аплицирају, мораће да имају измирене порезе на имовину како би могли да остваре право на субвенције.

Извор: Пиротске вести

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine