Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На данашњој конференцији за новинаре у Медија центру Дома културе у Пироту изнети су званични подаци о броју продатих карата и о посећености сајма. Продато је укупно 4.559 улазница, а још око 700 позивница је подељено бесплатно онима који су допринели успешној реализацији Сајма и учесницима у организацији.

Капије су и првог и другог дана отваране тако да је одређен број људи ушао бесплатно па се укупна посећеност процењује на измедју седам и осам хиљада људи.
По речима директора Туристичке организације Пирот Братислава Златкова, преко туристичких агенција из Бугарске резервисано је било око 1.800 улазница, а другог дана сајма продато је 643 карата.

“У организацији сајма пуно су помогли радници Спортског центра, Дома културе, Туристичке организације, ЈП “Комуналац”, Дирекције за изградњу града, удружења “Темштанке”, “Изворско зрно”, а посебна захвалност следује генералном покровитељу општини Пирот и комплетном руководству општине”, казао је Златков и додао да су организаторима пуно помогли и припадници полиције, Хитне помоћи, тако да је цела манифестација завршена без иједног инцидента.
Председник Удружења произвођача пеглане кобасице у Пироту Марјан Савић казао је да још увек нису познати подаци о томе колико је пегланих кобасица продато, али је чињеница да није било довољно пегланих кобасица за све који су желели да купе овај производ.

-Сви произвођачи сада имају обезбеђено тржиште и продају и то им даје сигурност. У сарадњи са општином ћемо покушати да побољшамо услове у којима они раде а све у циљу да се повећа количина произведених пегланих кобасица. Сви учесници морали су да имају санитарне књижице, а вршена је и анализа узорака пегланих кобасица у специјалистичком институту у Нишу тако да је ова манифестација подигнута на један виши нивоу у односу на прошле године.
По речима Горана Поповића, помоћника председника општине задуженог за област пољопривреде, у Пироту има свега око 13.500 хиљада оваца и око 6.000 коза.

-Са овим бројем не може да се улази у озбиљну и већу производњу пеглане кобасице. Од једне заклане овце може да се добије од три до пет килограма пеглане кобасице. Захваљујући мешању са говеђим месом још увек имамо могућност да се наредних година производи, али ако се заштити пеглана кобасица наредних година, доћи ћемо у проблем да немамо довољно сировина. У току прошле године смо имали произвођаче који су доносили месо из Бугарске и користили магареће или неко друго место и зато смо у договору са директором ТОП-а одлучили да се раде анализе меса и да пеглана кобасица може да буде искључиво од овчијег, козјег и говеђег меса-казао је Поповић и додао да се ради на томе да се направи занатска радионица за производњу пеглане кобасице како би се омогућила већа производња, али се очекује да се овакав вид производње уреди и законски актима које треба да донесе Министарство пољопривреде.
Драган Јовановић из Туристичке организације Пирот казао је да Сајам пиротске пеглане кобасице по масовности увелико се приближава лесковачком роштиљу.

-Сајам расте рапидно, неочекивано много брже него што смо очекивали и очекује нас велики посао како би из године у годину квалитет манифестације био бољи, што је последњих година случај-казао је Јовановић.
Портпарол манифестације Владимир Вељковић казао је да је Сајам изазвао огромно интересовање медија, не само локалним, већ и из целе земље, па чак и из иностранства.

-Ми смо имали чак и екипу из Русије, која је дошла да пропрати Сајам. Преко 40 екипа је акредитовано тако да је интересовање заиста огромно, а колико смо разговарали са колегама новинарима, сви они су задовољни манифестацијом-казао је Вељковић и додао да је промотер Зоран Кесић свој посао одрадио врхунски.

-Кесић је толико био одушевљен и манифестацијом и Пиротом, да се сам понудио да на предстојећем Сајму туризма у Београду, буде промотер на штанду Туристичке организације Пирот-казао је Вељковић.

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine