Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На позив Центра за спољну политику и Ханнс Сеидел фондације, Владица Тошић, заменик председника Скупштине Града Пирота и копредседник  Еурорегиона Нишава, учествовао је у раду међународне  конференције:,,Значај румунског председавања Европском унијом за Србију  и Западни Балкан”.

Тошић је са учесницима конференције разменио искуства  из прекограничне и регионалне сарадње српских и бугарских општина.
Такође, презентовао је и најавио нову иницијативу града Пирота за  оснивање ЕГТЦ-а ЕУРОБАЛКАН.

Београд, среда, 20. фебруар 2019. године

Центар за спољну политику уз подршку Ханнс Сеидел фондације у Србији и у Црној Гори, организовао је међународну конференцију ,,Значај румунског председавања Европском унијом за Србију и Западни Балкан.
Румунија, која од недавно председава Саветом Европске уније, традиционално одржава добре и пријатељске односе са Републиком Србијом, о чему сведочи и чињеница да се политички дијалог води редовно, на највишем нивоу. У прилог посвећености Румуније помоћи Србији у процесу евроинтеграција иде и прошлогодишњи Трећи квадрилатерални сусрет одржан у Букурешту, са акцентом на регионалним перспективама интерконекције као и европским перспективама региона Западног Балкана. Током недавне посете Београду, председница румунске Владе Вјорика Данчила је изјавила да ће Румунија подржати Србију на свом путу ка Европској унији, али да динамика неће зависити само од њих, већ и од осталих држава чланица, посебно Немачке.
Министарка координатор председавања Бугарске Саветом Европске уније, Лилијана Павлова, саветовала Загреб да приликом председавања у првој половини 2020. године Хрватска буде на опрезу, услед сталних промена и прилагођавања приоритета. Исто тако треба узети у обзир непредвидиве међународне односе на релацији Загреб – Београд, који могу потенцијално успорити пут Србије ка пуноправном чланству у Европској унији, што би довело у питање и регионалну стабилност током наредне године.
Услед дубоке политичке кризе у Француској и скорашњег саопштења Ангеле Меркел да ће се повући са чела ЦДУ након истека мандата, чини се да Западни Балкан на почетку 2019. неће бити у фокусу Брисела. Ипак, проблеми као што су повећање такси од 100% на робне производе из Србије од стране косовске Владе могу продубити политичку кризу на најосетљивијем подручју Западног Балкана, што се може негативно рефлектовати на односе у целокупном региону.
Конфернција је радила у три панела:
 РУМУНСКО ПРЕДСЕДАВЊЕ САВЕТОМ ЕУ – ПОРУКЕ ЗА СРБИЈУ
 СРБИЈА И ЗАПАДНИ БАЛКАН У ПРИЗМИ ПРЕДСЕДАВАЊА ЊЕНИХ СУСЕДА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ –
БУГАРСКА (2018) И ХРВАТСКА (2020)
 ЗАПАДНИ БАЛКАН НА ПОЧЕТКУ 2019. ГОДИНЕ – ПРЕСЕК СТАЊА И ПЕРСПЕКТИВЕ
У раду конференције учествовали су:
 Њ. Е. Оана Цристина Попа, амбасадорка Румуније у Србији, Београд
 Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима Републике Србије са Европском унијом, Београд
 Оана Попесцу, директорка, Глобал фоцус Центер, Букурешт
 Соња Лицхт, председница Београдског фонда за политичку изузетност, Београд
 Дан Лазеа, ванредни професор, Факултет политичких наука, Букурешт
 Сузана Грубјешић, генерална секретарка, Европског покрета у Србији, Београд
 Њ. Е. Гордан Бакота, амбасадор Републике Хрватске у Београду
 Њ.Е. Радко Влајков, амбасадор Републике Бугарске, Београд

 Ингрис Схикова, Софијски универзитет, Жан Моне Центар, Софија
 Јован Теокаревић, ванредни професор, Факултет политичких наука, Београд
 Сандро Кнезовић, виши научни сарадник, Институт за развој и међународне односе, Загреб
Србија игра кључну улогу у региону Западног Балкана и један је од главних кандидата за чланство у ЕУ, поручила је амбасадорка Румуније у Београду Оана Кристина Попа и истакла да та земља, тренутно председавајућа Европског савета, снажно подржава европски пут Србије.На позив Центра за спољну политику и Ханнс Сеидел фондације, Владица Тошић, заменик председника Скупштине Града Пирота и копредседник Еурорегиона Нишава, учествовао је у раду конференције. Тошић је са учесницима конференције разменио искуства из прекограничне и регионалне сарадње српских и бугарских општина. Такође, презентовао је и најавио нову иницијативу града Пирота за оснивање ЕГТЦ-а ЕУРОБАЛКАН.

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine