Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Републички завод за статистику објавио је крајем 2018. године информацију која је изазвала велико интерерсовање у Србији, а посебно у Пироту. У информацији поред осталог пише: Просечна зарада (бруто) обрачуната за новембар 2018. године износила је 69 949 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила 50 556 динара.


Раст бруто зарада у периоду јануар–новембар 2018. године, у односу на исти период прошле године, износио је 6,0% номинално, односно 3,9% реално. Истовремено, нето зараде су порасле за 6,5% номинално и за 4,4% реално.
У поређењу са истим месецом претходне године, просечна бруто зарада за новембар 2018. године номинално је већа за 6,5%, а реално за 4,5%, док је просечна нето зарада већа за 7,0% номинално, односно за 5,0% реално.
Да би се обезбедила упоредивост података приликом рачунања индекса, која је нарушена због преласка на нову методологију од јануара 2018. године, подаци за 2017. годину добијени су из истог извора и на исти начин као и подаци за 2018. годину.
Према подацима Републиког Завода за статистику, у Пироту је просек исплаћених нето зарада за новембар износио 71.733 динара. Пирот је на четвртом месту иза три београдске општине. Познато је годинама да на просек зараде у Пироту битно утиче успешно пословање и просек зарада у Компанији “Тигар Тајерс“ у Пироту. Подсећамо Тигар Тајерс је четврти извозник у Србији са 388,9 милиона евра. Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да најновији подаци радују, али је важније од тога да је Пирот целе прошле године према зарадама у самом врху Републике Србије.
Председник Самосталног синдиката Пиротског округа, Родољуб Ћирић, каже да је на новембарску зараду утицао просек зарада у “Тајерсу”, у новембру 88.000 динара, али, такодје, наглашава да је у период јануар – новембар 2018. Пирот био изнад републичког просека са просечном зарадом од 52.214 динара.
Зараде Пироћанаца утицала су на нето новембарски просек у Округу за 30 посто, с просечним примањима од 62.899 динара. Примања су утицала и на  градски  буџет на основу пореза и доприноса на зараде.

Извор: Плусонлине

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Joomla templates by Joomlashine