Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У интервјуу Пиротским вестима градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је да је локална самоуправа спремила 80 пројеката за важне инфрастркутурне радове а неки од пројеката почеће да се реализују већ ове године. По Васићевим речима, само из градског буџета у инвестиције и инфраструктуру биће уложено готово три милиона евра.


- Марта нас очекује ребаланс, како смо већ и најавили, када ћемо издвојити новац за инфраструктуру, негде око 300 милиона динара, а задњег дана 2018. године је потписан и важан уговор о изградњи постројења за секундарну сепарацију отпада на Регионалној депонији Пирот. Министарство за екологију за те намене уплатило нам је 40,8 милиона динара. Сарадња са министарством се наставља и када је о проширењу депоније реч а циљ нам је да значајно унапредимо управљање отпадом на Регионалној депонији него што је то сада случај.  Радићемо и пројекат санације старог сметлишта које је старо преко три деценије. Не знамо још увек шта ћемо тамо да затекнемо када је реч о структури отпада, али се надам да ћемо наћи решење. Или ћемо да рекултивишемо сметлиште у постојећим оквирима али да буде еколошки потпуно безбедно, или да се потпуно измести депонија и велики део рециклира, за шта се ја лично залажем. Један од најважнијих пројеката свакако је постројење за пречишћавање отпадних вода. То постројење се налази у плану КФW банке са којом сарађујемо доста дуго и надамо се да ћемо до марта потписати уговор о изградњи тог постројења. На тај начин, уз ово што сам већ рекао,  Пирот би био са еколошке стране збринут град, каквог у Србији ретко може да се сретне-каже Васић и додаје да се паралелно са израдом пројекте документације ради и на сложеним пословима решавања имовинских питања, која често могу да буду кочница за важне инфраструктурна улагања.
Имовински односи решавају се паралелно са израдом пројектне документације

- Имовински односи за Постројење за пречишћавање отпадних вода, проширење индустријске зоне, транспортно логистички терминал, изградњу постројења за секундарну сепарацију отпада већ су решени-наглашава Васић.
Значајне инвестиције и унапређења и када је о пословању јавних предузећа реч

- Када је реч о јавним предузећима, бројни су планови за унапређење њиховог пословања. Конкретно, када говоримо о Градској топлани, радимо на томе да се нађу алтернативни еколошки прихватљиви енергенти. Морамо да нађемо алтернативу за мазут, који је, морамо то да признамо, нееколошко гориво, притом је скуп енергент чија цена на берзи доста осцилира и који много утиче на ценовну политику услуга. Алтернатива за мазут је гас и ми ћемо сигурно до краја године наћи решење да топлану снабдевамо гасом помоћу малих цистерни. Сличан систем је већ заживео у Тигру и добро се показао. Право решење за топлану је прелазак за биомасу. Она постоји на територији нашег града, погледајте само Стару планину. На тај начин развио би се читав ланац снабдевача који би отворили нова радна места па су значајни бенефити и за локалну економију-наводи Васић.
Обимне инвестиције у школство, реновирају се готово све школе захваљујући одличној сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања Владе Републике Србије
- Са њима имамо заиста добру сарадњу. Реконструисали смо делимично школу “8. септембар”, а ове године се наставља  односно довршава потпуна реконструкција школе. Школа Младост је такође комплетно реконструисана и ради се пројектна документација за изградњу фискултурне сале при овој школи. ОШ “Свети Сава” се увелико реконструише, тамо се улаже 150 милиона динара. Очекујемо јавну набавку за Гимназију где ће бити урађена и школа и двориште, фасада и пратећи објекти, дакле потпуна реконструкција и то ће бити још значајније улагање него у ОШ “Свети Сава”. Санирали смо канал “Рогоз” у сарадњи са Канцеларијом и уговорили да се направе још четири пројекта фазне регулације тог канала све до улива у реку Нишаву, и од моста Расадник узводно. Оно што је велика инвестиција за коју ће јавна набавка тек бити расписана јесте енергетска санација болнице. Одвојили смо значајан новац за надзор и пројектну документацију, а по проценама , сређивање фасаде, замена столарије, равног крова, реновирање петог спрата који је сада без дефинисане употребе, котларнице, све то ће коштати неколико милиона евра-казао је Васић.

Извор: Пиротске вести

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine