Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Београду, 26. новембра 2018. године, уз подршку НАЛЕД-а,  Институт за територијални економски развој (ИнТЕР) у сарадњи са партнерима из Мреже Западног Балкана о територијалном управљању (ТГ-WеБ) одржао конференцију посвећену територијалном управљању у Србији. Конференцији је присуствовао и градоначелник Пирота мр Владан Васић у својству потпредседника Управног одбора НАЛЕД-а – националне организације која се бави реформама и унапређењем бизнис окружења и незаобилазни је партнер Влади Србије када је реч о реформама. На конференцији је представљена заједничка позиција ТГ-WеБ мреже која указује да планирање развоја требало би да постане димензија којом се бави ЕУ стратегија “Кредибилна перспектива проширења за појачан ангажман ЕУ са Западним Балканом”, јер је то пресудан корак за прирему кохезионе политике ЕУ.


Учесници панела о регионалном развоју у Србији истакли су да су регионалне разлике остале на истом нивоу на ком су биле 2009. године, при томе није успостављен одговарајући стратешки и правни оквир, а свест о значају регионалног развоја није развијена на високом нивоу. На другом панелу се дискутовало о ЕУ фондовима у контексту територијалног управљања. Панелисти су сагласни да је кључни проблем недостатак кадровских, али и финансијских капацитета у локалним самоуправама за прирему пројектне документације и спровођење пројеката финансираних из ЕУ фондова.

Градоначелник Васић казао је Пиротским вестима да је Град Пирот и у овом сегменту од стране представника других градова, институција попут НАЛЕД-а али и стручне јавности препознат као град добре праксе.
- Драго нам је да чињеницу да имамо добре резултате на пољу реализације пројеката финансираних од стране ЕУ фондова препознају и други. Своја драгоцена искуства увек радо делимо са свима који нам се обрате за помоћ-казао је градоначелник Васић.
Догађај је окупио представнике државних институција, међународних организација, регионалних развојних агенција, невладних организација и стручну јавност из Србије и региона. На конференцији је присуствовало 40 учесника.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine