Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Многи градови у Србији имају велике проблеме са дуговањима која се мере и у десетинама милиона евра. Градови Лесковац и Врању у дефициту су по 20 милиона евра, Зајечар 14 милиона евра. Држава ће, по најави председника Александра Вучића са 50 милиона евра помоћи овим градовима да среде своје финансије. Са друге стране, када је реч о стабилности буџета и финансија генерално, Пирот је свакако један од најстабилнијих градова. Како је казао Пиротским вестима градоначелник Пирота мр Владан Васић, градски буџет Пирота у сваком моменту је “у плусу” између 300 и 350 милиона динара.  Град Пирот нема ниједан комерцијални кредит.


- Ситуација са буџетом Града Пирота је већ дуже време стабилна. Буџет увек пројектујемо без дефицита, водимо строго рачуна о приспелим обавезама и да редовно плаћамо своје обавезе. И ова година је таква, немамо великих неплаћених обавеза, немамо великих дугова, ситуација је потпуно ликвидна. Имамо стално између 300 и 350 милиона динара на рачуну и све обавезе измирујемо редовно. Оно што можда није баш најбоље јесте да је остварење прихода нешто слабије. Идеално остварење прихода закључно са крајем октобра је преко 82, 83 процента, ми имамо остварење неких 75 процената, а упутства Министарства финансија су таква да остварење прихода од планираног не сме да варира више од шест одсто тако да ћемо вршити ребаланс. Гледали смо детаљно и страну расхода. Неки од планираних расхода се неће остварити, неки су можда више планирани тако да ћемо имати ребаланс крајем или средином новембра где ћемо поново дотерати све приходе и расходе, обезбедити несметано функционисање буџетских корисника и полако се припремити за буџет за 2019. годину-казао је Васић.

Буџет за 2019. годину развојни са израженом социјалном компонентом

Васић је казао да ће и буџет за 2019. годину, попут многих претходних имати снажан развојни карактер.

- Велики део новца биће опредељен за инвестиције, значајан део буџета Града је, као и увек, опредељен за социјалу, али трудићемо се да наставимо и важне пројекте активности, да пратимо оне инвестиције које су потребне и за које су потребни озбиљни пројекти као што су болница, уређење школа.
Град Пирот нема ниједан комерцијални кредит

- Ми немамо ниједан комерцијални кредит већ дуго година. Имали смо аранжмане са Фондом за развој и Војском Србије, ако то можемо да кажемо да је нека врста посредних кредита али то смо готово комплетно отплатили. Аранжман са Војском Србије око куповине Дома војске и земљишта за нову Индустријску зону се успешно приводи крају, следеће године ће се завршити у потпуности. Сарадња са Фондом са развој заједно са државом око изградње Затвореног базена је толико мала да нема никакав утицај на ликвидност буџета. Комерцијалне кредите немамо иако имамо великог простора за задуживање. То кажем из разлога зато што до сада нисмо имали потребе да се задужујемо. Задуживање ради реализације капиталних инвестиција је добро, а задуживање ради покривање текуће ликвидности или плаћања доспелих дугова треба критиковати-казао је Васић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine