Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас, 23.јула 2018.године, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић, потписала је уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике са представницима локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на јавном позиву за који је 119 општина поднело 71 пријаву. Међу 61 локалном самоуправом која ће се суфинансирати на основу листе вредновања и рангирања пројеката налази се и Градска управа Пирот. За ову намену, наведено Министарство из буџета је обезбедило 500 милиона динара, за суфинансирање до 80% укупних трошкова, што је четири пута више у односу на прошлу годину. Највише средстава је опредељено за санацију и адаптацију објеката претшколских установа и игралишта.


Тако ће се, по речима министарке, створити услови да се прошире капацитети и смање листе чекања и добиће се додатна места у вртићима широм земље за 1800 малишана.
​Градоначелник Пирота, мр Владан Васић данас је потписао уговор о суфинансирању у износу од 10 милиона динара који ће бити уложени у реконструкцију и проширење највећег градског вртића ,,Првомајски цвет”.
Поред ових 10 милиона динара, град Пирот је из свог буџета издвојио још 7 милиона динара и тиме ће унутрашњост вртића бити потпуно уређена. У свом данашњем обраћању током потписиваљња и доделе уговора, градоначелник Васић истакао је да у вртићу тренутно има места за 300 малишана, а после ових радова, који предвиђају и адаптацију равног крова, биће места за 450 малишана. Тиме ће и све листе чекања на упис деце у вртић у Пироту бити елиминисане.


​Део средстава опредељен од Министарства у неким општинама намењен је и набавци механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове, такође и за запошљавање жена у репродуктивном добу, посебно младих мајки са пољопривредних газдинстава. Одобрена је и набавка одређене медицинске опреме за гинеколошка одељења и возила за потребе патронажних служби. У 14 локалних самоуправа суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, а део опредељених средстава у неким општинама ће се усмерити на изградњу кућа и станова за младе брачне парове.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine