Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Истанбулу је 28. јуна, одржана седница Мониторинг  мисије  Савета Европе  на којем се, поред осталог расправљало и о темама које је предложила српска делегација Сталне конференције градова и општина.

Скупу је присуствовао  и Владан Васић, градоначелник Пирота као члан у Већу локалних власти Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе.Конгрес, иначе, окупља све локалне и регионалне власти земаља чланица Савета Европе, као  редован мониторинг демократије и примене Европске повеље о локалној самоуправи у земљама чланицама Савета Европе. У ту сврху, Конгрес саставља Мониторинг мисије од чланова Конгреса, Секретаријата Конгреса и независних експерата.

На основу дијалога са представницима националних и покрајинских органа, као и локалних самоуправа мисија припрема Извештај и препоруке о потребним реформама. Мониторинг мисија Конгреса одговорна је за примене Европске повеље, као и институционални развој у европским регионима, припрему извештаја о стању локалне и регионалне демократије у Европи и мониторинг специфичних питања у вези са тим.

На дневном реду данашње седнице били су извештаји из мониторинг посета из неколико земаља о локалној демократији у: Словенији, Литванији, Грузији, Пољској, Молдавији. Затим  извештај о изборима у Молдавији, Холандији, Тунису…. Чланови  Мониторинг комитета  разговарали су и о неким питањима везаним за систем локалне демократије, изборне процесе, као и о неким иницијативама, писмима и обраћањима Савету Европе из неких земаља и градова.

Како смо јуче најавили обратили су се Саша Пауновић, председник Општине  Параћин,  градоначелник из Будароса (Мадјарска), градоначелник Конотопа из Украјине.

Генерално, дакле Мониторинг  мисија надзире развој и стање локалних самоуправа и локалне демократије широм Европе.

Извор: ПлусОнлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine