Сертификована општина са повољним пословним окружењем

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВЛАДАН ВАСИЋ О КАПИТАЛНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА, НОВОИЗГРАЂЕНИМ ОБЈЕКТИМА И БУДУЋЕМ ИЗГЛЕДУ ГРАДА
Значајне инфраструктурне промене у изгледу града, највидљивије у новоизграђеним објектима и улицама као и најава нових улица и радних зона повод су нашег разговора са градоначелниким Владаном Васићем.

– Промене у визуелном изгледу града, после Вашег доласка на власт, из године у годину постајале су све очигледније. Често Вас наши суграђани пореде са Десмиром Петровићем у време чијег председниковања је изградњом зграда Дома културе, Дома ЈНА и хотела „Пирот“, центар града добио потпуно нови изглед. А све је почело с асфалтирањем улице Николе Пашића?

-Видљиве промене изгледа града због којих ми суграђани одају признање и пореде са чувеним Десимиром Петровићем, свакако годе. Дошао сам доста млад на позицију председника општине, али ме то није понело нити заварало и то је за мене био велики изазов. Да подсетимо све читаоце, само годину дана раније премијер Ђинђић је Пирот назвао „Проклетом авлијом“, а наш мото, мото Коалиције за Пирот био је и остао: ,,Пирот-мали европски град“, град са душом, град на југоистоку Европе, а не Балкана, град у којем се лепо живи. И сви напори и тада, и сада, су усмерени ка том циљу. И много тога је урађено, сви ми заједно – ми Пироћанци смо много урадили, а има и још много тога што ћемо урадити-каже Васић.– А потом: нова зграда Историјског архива, хала „Кеј“ , балон – хала код Млекарске школе. Ови објекти су углавном грађени средствима ЕУ, а затим су уследиле капиталне инвестиције у чијој реализацији су учествовала и средства из републичког буџета?

Да, пуно капиталних објеката је урађено, поред ових које сте ви поменули, поменућу још само неке: погледајте мостове, сви мостови у граду су реконструисани или урађени потпуно нови (Газела-реконструисана, Големи мост-реконструисан, пешачки –Љубавни мост- срушен, па направљен лепши и бољи, мост на Другом рингу-потпуно нов са приступним саобраћајницама, Мали мост-срушен и направљен нови са модерним кружним током), Дом ЈНА који је, како ви рекосте, изграђен у време Деска Петровића, сад је купљен од војске и власништво је Града, стадион, тј. комплекс фудбалских терена је сада власништво Града, Кеј и тврђава Кале су доживели ренесансу, итд. Много је тога урађено што нисмо поменули, а види се на сваком кораку-констатовао је Васић.

– Затворени базен је био честа и захвална тема опозиције?

– Када сам после путева, мостова и свега горе набројаног размишљао шта то фали Пироту а да одскочимо од провинције, закључио сам да је то затворени пливачки базен, који пружа квалитативно виши ниво живота у једном граду. Наравно да многи то нису схватили, нити желели да схвате, називали су то и погрдним именима, али сада, када је објекат реализован, сада се сви њиме поносимо и видимо колико је значајан за Град. Објекат је коштао око 4 милиона евра и 50% је финансирала Држава преко Фонда за развој-наводи Васић.

 

– Асфалтирање улица у рубним деловима града је био један од задатака које сте поставили себи и сарадницима?

-Наравно, све ово време нисмо хтели да запоставимо ни један део Пирота, нити да занемаримо обичне проблеме попут асфалта, воде, канализације, чистоће града, паркова и расвету. Зато је то био и остао перманентни задатак за локалну самоуправу: ,,асфалт до сваке куће“-каже Васић.

– Хоће ли Хитна помоћ добити градњом новог објекта решити просторни проблем?

-Да. Већ је одређена локација, ускоро ће почети са израдом пројектне документације, а потом и градња самог објекта.
Локација је у улици Ћирила и Методија, преко пута Прогресових зграда. Сложићете се да је развој, пробијање и продужење улице Ћирила и Методија, такође велика развојна инвестиција, која уз недалеко изграђену модерну Енергану Сењак, и Други ринг, омогућава нову етапу развоја Града-наводи Васић.


-Учешће у програму прекограничне сарадње донело је обнову појединих објеката: касарне у Дојкинцима, омладинског стадиона, средњевековног градића на Калеу. Ако буде сличних позива за које објекте ће Пирот конкурисати ?

-Увек смо знали да из различитих извора налазимо средства за пројекте, па је тако и са програмом прекограничне сарадње, али и са конкурсима министарстава, донаторским програмима ЕУ, земаља са којима имамо добру сардњу, итд.
Тренутно су у изради, или су објављене јавне набавке за израду великог броја пројектне документације.
Неке ћемо кандидовати и у будућим конкурсима прекограничне сарадње, неке ћемо финансирати из градског буџета, а за остале ћемо тражити друге изворе.
Град ће се и даље развијати, имамо идеје и основ за то је урбанистичка документација, планови детаљне и генералне регулације, План капиталних инвестиција, а ући ћемо ускоро и у промену кровног урбанистичког документа-Просторног плана Пирота. На овај начин стварамо услове за даље улагање у инфраструктуру, пољопривреду, туризам, образовање, здравствену и социјалну заштиту, културу, спорт… за све што је у нашој ингеренцији-констатује Васић.-У области комуналне инфраструктуре реализовани су значајни стратешки пројекти: канализације у Градашници, Крупцу и Пољској Ржани. Хоће ли се наставити започета пракса?

-Већ се наставља. Гради се канализација у Извору, затим на ред долази Бериловац, па остала села. За Извор се гради и мало постројење за пречишћавање отпадних вода.
Очекује нас и изградња ППОВ за цео град, а ова инвестиција се процењује на више од 10 милиона еура. ППОВ, регионална депонија и њено проширење, стварање услова за примарну и секундарну сепарацију отпада, Топлана, нова Црпна станица за снабдевање града квалитетном водом Бериловац, сведоче о томе да смо за задњих 10-так година изградили потпуно нове комуналне системе у свим областима за Град и да имамо планове и за даље. Пирот, у комуналном смислу није обновљен, он је наново грађен-потврђује Васић.

-Најавили сте и ширење индустријске зоне на новим локацијама?

-Најпре ћемо максимално искористити простор на постојећој локацији, разматрамо у будућности и рекултивацију старог сметилишта које се пружа на 42 ара , куповину земљишта од бившег АТП-а, али и изградњу логистичко транспортног терминала и наравно проширење индустријске зоне на нове локације које смо купили од војске: Вашариште, Стрелиште, али и на потпуно нове: подзона Барје Чифлик и Пољска Ржана, али и индустријска зона Бело Поље. Желимо да створимо услове за развој и велике и мале индустрије, да подстичемо предузетништво-наглашава Васић.

-А станоградња?

-Имате прилику да видите да се у Пироту доста гради, и оно што ме посебно радује, а то су подаци од инвеститора, је да се све без проблема прода. Радује ме да је Пирот почео да се шири низводно од Газеле – почетком изгрдње првог Пиротског кондоминијума ,,Западни кеј“, али су и Други ринг и пробијање улице Ћирила и Методија створили услове за изградњу нових станова.
Што се тиче постојећег, старог стамбеног фонда, понудићемо људима да кроз фонд за енергетску ефикасност заједно обновимо, за почетак, старе фасаде зграда, а онда и даље. Већ је расписан конкурс, и могу вам рећи да се доста зграда јавило које су спремне за заједничко улагање али и за израду пројектне документације-прича Васић.

– Који од поменутих новоизграђених инфраструктурних објеката Вама посебно значи?

-Ако морам, издвојићу следеће инвестиције: хала „Кеј“, базен, шеталиште Кеј, тврђаву Кале и мост на Другом рингу. Свака промена у изгледу града, сваки новоизграђени објекат испуњава ме задовољством. Све ове инвестиције су поспешиле промену мишљења о Пироту на боље, и допринеле да се Пироћанци поносе својим градом-казао је градоначелник.

-Како ће Пирот изгледати на крају овог Вашег мандата?

-Модернији, уређенији, повезанији са светом, лепши, са задовољнијим грађанима-закључио је Васић.

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine