Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пирот је у последње време постао право средиште дипломатских активности, посете амбасадора постале су најнормалнија појава. Ово је резултат напора које локална самоуправа чини последњих година када је реч о интензивирању сарадње са бројним амбасадама, а резултат су бројни пројекти који се финансирају од стране амбасада САД-а, Швајцарске, Аустралије. Тако се ове недеље догодило да само у једном дану Пирот посете амбасадори или представници амбасада Аустралије, Белгије, Индонезије, САД-а, Израела, представници УСАИД-а, и многих других респектабилних међународних институција, међу којима је био и представник ЕУ. Истог дана, Пирот је посетила и делегација највеће светске слободне зоне – из Шангаја.


У разговору за Пиротске вести, градоначелник Пирота мр Владан Васић истакао је да је то добро за град, имиџ града, контакте који могу да се успоставе, а из тих контаката се стварају и послови.

Васић са амбадорима Израела, Белгије, Аустралије, Индонезије, представницима амбасада УСА и Европске комисије у Дојкинцима


- Пирот има традиционално добре односе са амбасадом Француске, због Мишелина наравно. Заједно са француском амбасадом помажемо и рад двојезиног одељења у Гимназији. Имамо традиционално добру сарадњу са амбасадом Грчке, што је резултат чињенице да у Пироту имамо Грчко војничко гробље, одмах поред Српског војничког гробља. Развили смо добру сарадњу са амбасадом САД-а, која је финансирала неколико инфраструктурних пројеката у Пироту, имамо сарадњу и са њиховом организацијом за помоћ – УСАИД, затим сарадњу са амбасадама Јапана, Чешке, Русије, Аустралије, а пре неколико дана имали сте прилику да видите да је Пирот у једном дану посетио практично читав дипломатски кор. Сви у истом дану обишли су Ткачку колонију у Дојкинцима. Имамо добру сарадњу са бугарском амбасадом и многим другим амбасадама. То је можда неуобичајено за град величине Пирота, али није било лако доћи до тог статуса. Од једног града који је био, чини ми се, изолован чак и од стране српских власти, до града који је пожељан партнер за многе амбасаде, државе, градове, нимало лако није било доћи. Мислим да од тога могу да имају користи сви грађани Пирота, али и град у целини  јер је добра туристичка, привредна дестинација, јер се прича о Пироту у дипломатским круговима, у круговима људи који доносе одлуке у погледу инвестиција и много тога другог-казао је Васић.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine