Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Планинарском дому Дојкинци данас је одржана свечаност поводом треће Ткачке колоније која се одржава од 11. до 14. јуна у овом прелепом амбијенту. Ткачка колонија је и ове године окупила ткаље из различитих крајева Србије, али и велики број дипломата. Међу гостима су били: Џулија Фини, амбасадор Аустралије, Алона Фишер Кам, амбассадор Израела, Лео Дес, амбассадор Белгије, супруга америчког амбасадора Невека Фурјан Скат, представници Града Сомбора и други.Пре свечаности у Планинарском дому Дојкинци гости су обишли околна села. Фотографије нам је послала Виолета Јовановић, председница Етно мреже.

На стази ка цркви у селу Рсовци

Испред цркве у селу Рсовци

На мосту у селу Рсовци

У цркви


Потом су се гости окупили у Планинарском дому Дојкинци поводом свечаног програма у оквиру треће Ткачке колоније на Старој планини. Поред ћилима који је повод ове колоније, присутни су имали прилику да се упознају и са осталим пиротским брендовима, качкаваљем и пегланом кобасицом.
У изјави за медије амбасадорка Аустралије, Џулија Фини, рекла је да је будућност ћилима светла и задовољна је што ће кад се буде враћала кући понети своју колекцију ћилима. Амбасадорка Фини је истакла да се радује што у трећој колонији учествује много жена из других општина у Србији с обзиром да је ова активност део њиховог  рада на оснаживању жена.
Виолета Јовановић, председница Етно мреже, истакла је да су уз подршку амбасаде Аустралије повезали Пирот и Сомбор да заједно раде на очувању културног наслеђа, а овом приликом су окупљене врсне ткаље из десетак градова у Србији и укључена су деца кроз ликовно такмичење која су гарант да ће се ова знања и мотиви очувати.
Градоначелник Пирота, Владан Васић, рекао је да овакви догађаји служе да се што боље презентују пиротски производи, у овом случају ћилим. Васић се захвалио НАЛЕД-у на могућности да велики број страних дипломата види оно што се у Пироту ради и додао да Градска управа подржава колонију и израду ћилима са идејом да ово буде протоколарни поклон у оквиру Министартва спољних послова и амбасада.
Амбасадор Белгије, Лео Дес, изјавио је да је одушевљен природом свуда у Србији и на Старој планини и истакао да је привилегија бити овде с обзиром да је ово фантастична иницијатива и јединствена у Европи. Амбасадор Дес сматра да је светла будућност пред ћилимом и да ће привући много људи.
Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела, каже да је дошла да подржи ову одличну иницијативу да се организује колонија и подржи економско оснаживање жена. Она је додала да постоји велика сличност између народа Израела и Србије јер много Јевреја који сада живе у Израелу, а живели су на овим просторима, донело је идеје и мотиве о култури тих простора на којима су живели.
Председница Занатске задруге „Дамско срце“, Славица Ћирић, каже да ова мала иницијатива сваке године постаје све већа и да је веома важно што локална самоуправа сарађује са Етно мрежом и амбасадама које су врло значајне за промоцију и очување идентитета не само нашег краја већ и целе Србије. Према њеним речима, ове године двадесетак ткаља учествује у Ткачкој колонији.
Директор Туристичке организације, Братислав Златков, сматра да Пиротски ћилим више није само локални већ и национални бренд и да такве колоније пуно значе за промоцију и локалних брендова и туристичких потенцијала.
Званични део програма водила је Виолета Јовановић, председница Удружења Етно мрежа. Она је најпре поздравила госте и упознала их са колонијом.
Градоначелник Владан Васић захвалио се свима на посети, поздравио амбасаодре, а посебно амбасадорку Аустралије са којом, како је рекао, имају дугогодишњу сарадњу и да је амбасадорка Фини уз Етно мрежу једна од иницијаторки потписивања протокола између Пирота и Сомбора.
Невенка Фурјан Скат, супруга амбасадора САД, рекла је да су пиротски и стапарски ћилими потпуно различити, али су једнако лепи и то је, према њеним речима, диван занат који треба подржавати јер се сви диве уникатним радовима и труду који се улаже у изради ћилима.
Испред Града Сомбора манифестацији је присуствовао Немања Сарач, члан Градског већа, који је изјавио да му је увек задовољство да буде у Пироту и види колико овај пројекат напредује из године у годину.
На крају програма уручене су награде деци најбољих ликовних радова са мотивима Пиротског ћилима. Виолета Јовановић је овом приликом истакла да је стигло преко 200 радова, а жири је одабрао осам најбољих.
Трећа Ткачка колонија завршава се сутра, 14. јуна, а окупила је ткаље из Сремске Митровице, Сомбора, Новог Сада, Београда, Шапца, Кладова, Панчева, Чачка, Ниша и Пирота.

Извор: Плусонлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine