Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић данас је приликом обиласка радова на реконструкцији средњовековне тврђаве Момчилов град, чија реконструкција је у току, казао да се последњих година много улаже у овај комплекс, који сасвим сигурно полако постаје нови бисер туристичке понуде Пирота. Данас је завршена и инсталација дечјег игралишта у овом комплексу, а Град ће код фондова прекограничне сарадње конкурисати и пројектом наставка уређења тврђаве.

-Ако се сетимо како је Пирот изгледао пре петнаестак година, када смо били град-црна рупа, сада можемо да се похвалимо да смо развијенији у сваком погледу и да развијамо туристичке садржаје. Врло је тешко реконструисати објекте који представљају вишевековно културно наслеђе, ту су неопходни истражни радови, сарадња са стручњацима из ове области. Мислим да ће ова тврђава бити заиста бисер града. Најпре смо уредили са Комуналцем парк који је улаз у комплекс. Сада имамо један од најлепших паркова у граду. Имамо и скулптуру Јабучила која дефинитивно привлачи пажњу туриста. Затим смо у Доњем граду уредили дрвореде, направљен је и прелеп простор – игралиште за децу, за шта је заслужно ЈП Комуналац уз финансијску подршку Града. Тврђава се реконструише парама ЕУ, око 405.000 евра је пиротски део пројекта са Монтаном, око 350.000 су сами радови, а остало се улаже у квалитетну расвету, инфо центар, сувенирницу, аудио-визуелни центар и многе друге садржаје-казао је градоначелник Васић.

По његовим речима, у плану је изградња ограде око читавог простора, изградња приступног паркинга за туристе са аутобусима, предвиђен је и угоситељски објекат, тачније кафе-галерија и многи други садржаји.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine