Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас су, поводом 75. година од погрома пиротских Јевреја када је у само једној ноћи комплетна пиротска Јеврејска махала похапшена, без изузетка, и транспортована од стране фашта у Треблинку – један од логора смрти, положени венци и цвеће на споменик у облику Давидове звезде, у Јеврејској улици у Пироту.


Венце и цвеће положили су представници породица преживелих, представници Заједнице јеврејских општина Србије, Града Пирота – заменик председника Градске скупштине Владица Тошић и градски већник Нинослав Ћирић, начелник Полицијске управе Пирот Зоран Богдановић, представници Пиротског управног округа, борачких организација, а по први пут у Пироту, после 75 година, молитву је одржао и јеврејски рабин из Македоније. Пиротски Гимназијалци су извели и перформанс – марш од Соколане преко Рабеновог здања до Давидове звезде у Јеврејској улици.


Заменик председника Градске скупштине Владица Тошић казао је да ће Град Пирот и сви Пироћанци увек чувати успомену на своје некадашње суграђане са којима су живели у хармонији све до кобне ноћи.


Јавни час историје одржана је историчар Музеја Понишавља Мила Панајотовић, која је коаутор књиге “Шалом из Пирота”, која се управо бави животом пиротских Јевреја и њиховим погромом који се догодио пре 75 година.

Извор: Пиротске вести

 

 

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine