Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Након пријема делегације представника јеврејских општина и Јеврејске заједнице у Србији, као и једног од ретких преживелих у погрому пиротских Јевреја 1943. године – Тилија Тувија Јосифовича, градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је новинарима да Пирот чува сећање на пиротске Јевреје којих нажалост више нема у нашем граду након стравичних дешавања у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године. У Пироту улица где је некада била Јеврејска махала зове се Јеврејска улица, локална власт је изградила и споменик у облику Давидове звезде.


- Желим да изразим поштовање јеврејској заједнице, која нажалост не постоји више у Пироту. Чувамо и негујемо традицију на њих, имамо Јеврејску улицу, спомен обележје, имамо врло добру сарадњу са јеврејским општинама, израелском амбасадом. На сву срећу, данас имамо овде присутне људе који су били сведоци тих догађаја-казао је градоначелник Васић.
Јасна Ћирић, председника Јеврејске општине Ниш казала је да Град Пирот много тога ради последњих деценија да се сачува сећање на пиротске Јевреје.

- Имам велику захвалност Граду Пироту за све оно што ради да се сачува сећање на Јевреје који су овде некада живели. Пуно сам захвална на бројним активностима везаним за овај датум, од издаваштва, до споменика, а деца из IV1, из пиротске Гимназије су марширала од Соколане, преко Рабеновог здања до јеврејског споменика-казала је Ћирићева уз речи захвалности Граду Пироту.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine