Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Председник општине Пирот мр Владан Васић изјавио је да општина Пирот, осим на довођењу нових инвеститора, велику пажњу обраћа и на постојеће инвеститоре како би их кроз стварање и одржавање добрих услова за пословање мотивисали за проширење постојећих капацитета, као што је случај са Тигар тајерсом. Једна од главних компаративних предности Пирота јесте постојање Слободне зоне Пирот јер се сви водећи инвеститори у Србији опредељују управо за градове где постоје и раде слободне зоне.


По Васићевим речима, процес доношења одлуке инвеститора о томе где инвестирати и припрема инвестиције је веома дуг.
-Погледајте колико је само трајао процес припреме за нову инвестицију Тигар тајерса иако су имали постојећу фабрику у Пироту и познају окружење, раднике, државну администрацију па су ипак дуго припремали одлуку да инвестирају у проширење капацитета преко 200 милиона евра и изграде нову фабрику која ће упослити 500 људи. Циљ није само довођење неког новог већ да постојећи инвеститори буду задовољни и да они донесу одлуку да прошире постојеће капацитете. То је можда много већи потенцијал за градове који већ имају неког инвеститора, него довођење потпуно новог - казао је Васић.
Говорећи о томе које су компаративне предности Пирота када је реч о довођењу инвеститора Васић каже да је главна предност Пирота постојање Слободне зоне Пирот, док су недостаци чињеница да још увек није завршена изградња Коридора 10 али и непостојање гасовода у овом делу Србије.
- Највећи број инвестиција у Србији дешава се уз Коридор 10. Највећа наша предност је што се налазимо уз Коридор 10, али је са друге стране недостатак што Коридор 10 није изграђен. Ако правите пројекцију где има највише инвеститора, има их највише у Војводини јер су инфраструктурно боље опремљени, имају више слободног земљишта, ближи су Београду, аеродрому, имају гас. Са друге стране, ми овде кажемо да смо близу ЕУ, близу софијског аеродрома, немамо гасовод али имамо једну од најбољих слободних зона у Србији, што није безначајно јер сви велики инвеститори тражили су да им се омогући да раде у режиму слободне зоне, ФИАТ у Крагујевцу, Тигар тајерс је такође инсистирао да ради у режиму слободне зоне. Слично је и са “Ленадом” која је купила хладњачу, али и са инвеститорима који су у процесу приватизације преосталог дела Првог маја долазили у Пирот да погледају такође су се распитивали око могућности пословања у оквиру слободне зоне. Једна од предности је сигурано и локална администрација која је ефикасна, која има планове развоја, има Канцеларију за локални економски развој која је ефикасна према потребама инвеститора. Све захтеве од стране инвеститора који су долазили до сада смо на време сервисирали - каже Васић.
Васић се осврнуо и на све чешће оптужбе опозиције да је и локална самоуправа међу одговорнима за ситуацију у “Првом мају”.
- Свака нестабилност свакако да није добра. Са друге стране, много људи мешетари и настоји да наведе воду на своју воденицу и да то искористи за политичке поене што свакако није добро. Политика можда има утицаја у неком процесу почетка реализације инвестиције. После тога, сва одговорност је на менаџменту, власнику фабрике и ономе ко води предузеће. Може ли неко од многобројних предузетника да окриви општину ако му је пропао посао. Тај покушај да се општина окриви за ситуацију у Првом мају је злоупотреба и покушај да се та криза искористи за политичке поене. Уместо да се сви потрудимо да им помогнемо, ми се стално питамо зашто је до тога дошло. Струја у Првом мају је искључена, зашто неко од тих који стално питају како је до тога дошло не помогну да се Првом мају укључи струја - закључује Васић.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine