Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је одржана шеста седница Скупштине града у 2017. години. Седница је као и обично започела утврдјивањем кворума и усвајањем записника са прошле седнице. Установљено је да је присуствовало 46  одборника. Записник са прошле седнице усвојила су 42 одборника. Предложена је допуна о изградњи мини хидроцентрала на Старој планини. Прихваћена је са 46 гласова и уврштена као десета тачка Дневног реда. Дневни ред са допуном прихватило је  46 одборника.

Прва тема о којој се одлучивало била је Одлука о изменама и допунама  Одлуке о Буџету града Пирота за 2017. годину. ,,Популарни,, ребаланс  образложила је Јагода Шнеле, начелник Одељења за финансије и привреду. Она  је навела где су средства утрошена, за које намене и којим институцијама. Ребаланс Буџета за 2017. годину усвојила су 42 одборника.
Најзаначајнији документ у једној години за градјане Пирота и пиротских села је у сваком случају Буџет за наредну годину.  Известилац о овој теми била је такодје Јагода Шнеле.  Она је рекла  да без обзира што је Министрство финансија каснило са параметрима, Градска управа је припремила Преднацрт Буџета који је, када су стигли параметри, дефинисан пре десетак дана. Буџет је урадјен у складу са свим законским прописима.

Јагода Шнеле је најавила да ће Буџет за наредну годину бити око милијарду и осамсто милиона динара.  Са првим ребалансом који се очекује почетком наредне године, треба очекивати да Буџет буде око две милијарде динара. За инвестиције је опредељено 320 милиона динара, за културу 154 милиона динара, Фонд за пољопривреду 50 милиона динара. По ребалансу у наредној години износ ће бити повећан.


О Буџету је говорио и градоначелник Владан Васић.


Буџет сваке године има другачију форму јер се прате инструкције Министрства финансија. Трудили смо се да све позиције, све потребе,  буду уврштене у Буџет, истакао је Васић.

Васић је рекао да са Буџетом за идућу годину са ребалансима и резервом од 200 милиона која је тренутно на рачуну, треба очекивати рекордан износ преко две милијарде.

Очекујем да идуће године у марту ребаланс буде око 250 милиона динара. На основу искуства требало би поклонити већу пажњу пројектној документацији.  Радићемо Стратегију за развој информатичке технологије. У том смислу ћемо убрзати интернет у граду, дакле, инфратструктуру. Радићемо још неке центре за обуку младих. Око 60 милиона одвојено је за пројекте прекограничне сарадње.  Наградјиваћемо најбоље ученике на републичким такмичењима. Одвојићемо средства   за најбоље  спортисте,  студенте, имаћемо и јавне радове. Очекујем подршку за Буџет и најављујем ребаланс већ у марту, рекао је Васић.

Буждет и Кадровски план града за 2018. годину  усвојени су са 41 гласом за и 3 гласа против, два одборника су била уздржана.

На седници је донета Одлука о изменама Одлуке о Статуту града. Известилац о овој тачки био је Саша Јовановић, секретар Градске управе. Измене Статута прихватило је 37 одборника.

Одборници су разматрали и одлучивали о Одлуци о Градском већу града.  Саша Јовановић, секретар Градске управе је извештавајући о теми, рекао да Градско веће треба да образује Комисије, односно саветодавна радна тела. За Одлуку је гласало 38 одборника.
Још једна одлука односила се на на функционисање Градске управе. Ради се о Одлуци о организацији  Градске управе града Пирота. Известио је Драган Станковић, начелник Градске управе. Одлука се  односи на интерну ревизију . За одлуку је гласало 38 одборника.

Одорници су разговарали о још једном значајном документу, о Годишњем плану безбедности  саобраћаја у граду Пироту за 2018. годину. Известилац о овој теми био је Зоран Крстић начелник Одељења за урбанизам и стамбено комуналне послове. Говорио је о ,,стубовима,, на којима се наслања План  безбедности саобраћај.  Говорио је о средствима која ће бити обезбедјана и која ће пратити овај програм. Наведена је и динамика извршења. После гласања утврдјено је да је одлуку подржало 39 одборника.

На дневном реду нашла се и Одлука о категоризацији општинских путева и улица. Извештавао је поново начелник Зоран Крстић. Овом одлуком се дају предлози  категоризације свих општинских путева и улица и подели на први и други ред. Главне улице су улице првог реда.  Биће подељене на примарне и секундарне саобраћајнице. Ова одлука ће користи Јавном предузећу за планирање и  Заводу за  урбанизам. Одлуку је усвојило 40 одборника.

Интересовање је изазвала о Одлука о минималном износу који плаћају власници посебних делова зграда  за текуће и инвестиционо одржавање, као о износу накнаде коју плаћају у случају принудно постављеног професионалног управника. Известилац начелник Зоран Крстић. Ова одлука проистиче из Закона о одржавању станова и по њој су предвидјена одредјена средства по свим основама. Говорио је детаље који ће се финансирати у оквиру одржавања. Према примењеним обрасцима донета је одлука да се за инвестиционо одржавање одреди износ од пет динара по метру квадратном стамбеног простора. За текуће оржавање износ је одредјен за стамбену јединицу, не по метру квадратном, у износу од 480 динара за стан просечне величине од око 60 метара квадратних. Такодје је утврдјено да накнада за постављање принудног професионалног управника износи 360 динара по стану, такодје просечне величине од 60 квадрата. До сада је регистровано 75 стамбених заједница. По евиденцији у Пироту има око 130 зграда. Инвестиционо одржавање се одредјује према Закону о одржавању станова. За одлуку је гласао 41 одборник.

Одборници су дали сагласност на одлуку о повећању основног капитала ЈКП “Регионална депонија”. Надзорни одбор је предложио повећања капитала и послао одборницима на одлучивање. Известилац је била финансијско – административни руководилац Регионалне депоније, Виолета Антић. Одлуку је  приватио 41 одборник.

У оквиру тачке 10, Душан Митић је образложио тему о угрожености водотокова на Старој планини изградњом мини хидроцентрала. Проблем је покренуо Савез месних заједница које су угрожене изградњом мини хидроцентрале. Захтевао је да одборници заузму став о угрожавању Парка природе. Захтевано је да се хидроцентрале граде где је могуће. Зоран Крстић, начелник Одељења  је подсетио да постоји Уредба која је одредила више од 50 локација. Градјевинске дозволе издаје Министарство за урбанизам. Просторни план је дефинисао и локацијска места и сходно Законом и планирању о изградњи, сагледавањем примедбе свих градјана, на крају се одреди предлог плана. Такав план је усвојен још 2011. године.  Да би се дошло до правог одговора треба да мишљење дају стручњаци у оквиру Просторног плана.  За сваку измену и допуну предстоји процедура.

Владан Васић је говорио да је направљен катастар одавно, а Просторни план града Пирота је усвојен 2011. године. Рекао је да се слаже да треба преиспитати локације и пронаћи добро решење.

Излишно је говорити да ли је Србији потребна струја.  У овој области град Пирот сада нема ни контролну функцију. Све одлучују државни органи. И на крају Министарство даје услове и обавештава Градску управу. Зато и питам шта је предмет овог предлога.  Србији је циљ да из обновљнивих извора енергије обезбеди 20 процената струје. Држава је увела  више цене да би стимулисала људе да отварају мини хидроцентрале. Мислим да није добро дефинисаан предлог за гласање, рекао је Васић.

Душан Митић је предложио да се упути предлог министарствима, да има проблема на терену. Такодје је предложио да се спроведе шира акција и да се о овој теми изјасне и сви градјани Пирота.  Заштићени простори природе треба да буду избегнути.

Закључак је да се преиспита просторни план Парка природе Стара планина и Просторни план града Пирота у делу где је предвидјена изградња минихидроцентрала. За предлог је гласало свих 45 одборника.

На крају седнице као и увек била су одборничка питања.
По завршетку седнице градоначелник Владан Васић изразио је задовољство што је Буџет наишао на подршку одборника и истакао да су обезбеђена средства за обављање свих функција локалне самоуправе без икаквих проблема. Како је најављено, први ребаланс биће у марту идуче године.
С обзиром да је било приче о мини хидроелектранама што је иницијатива одборника Пиротске нове снаге на Скупштини је донет закључак да се преиспита просторни план града у делу енергетике, градоначелник Васић је прокоментарисао ову тему истичући да је по његовом мишљењу предлог конструктиван.
Мимица Костић Ђорђевић, шеф Одборничке групе Српске напредне странке у Пироту, истакла је да су као одборничка група учествовали у изради Буџета, за који сматрају да је реалан, и били питани око свих тачака због чега су подржали и гласали за по свим тачкама дневног реда.
Димитрије Видановић, одборник Пиротске нове снаге, у изјави за медије образложио је због чега нису гласали за Буџет.

Извор: Плусонлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine